Adres

Wijnstraat 117 3311 BT Dordrecht Nederland

Monumentstatus
Rijksmonument
Transformatiejaar
2013
Oude functie
Kerk
Nieuwe functie
Interkerkelijk centrum
Winkels
Bouwjaar
1826
Architect (origineel)
P. Plukhooy
Eigenaar
Gemeente Dordrecht
Betrokken partijen
Stichting Vuur en Vlam
Lost & Found(ation)
Organisatie
NPH
Tijdelijk / permanent
Tijdelijk
Duur tijdelijk
3 tot 5 jaar
Gebruiker(s)
Leden van de stichting Vuur en Vlam
Bezoekers
Monumentnummer
13998

Nadat de rijksmonumentale kerk in het centrum van Dordrecht ruim dertig jaar in gebruik is geweest als poppodium heeft de gemeente haar gebouw weer terug. Terwijl de gemeente Dordrecht de komende jaren nadenkt over wat zij met het gebouw en de locatie willen, hebben een interkerkelijk centrum en een vintageshop er tijdelijk hun intrek genomen.

Opgave

In het historische centrum van Dordrecht staat de Sint Bonifatiuskerk, een voormalige Rooms-katholieke kerk. De kerk is een typische Waterstaatskerk en een zogenaamde hallenkerk.

De kerk kwam in 1974 leeg te staan. In de periode vanaf 1979 tot en met maart 2013 is poppodium Bibelot ('het Paradiso van Dordrecht') gevestigd geweest in de kerk. De concerten trokken soms meer dan 500 bezoekers. Nu poppodium Bibelot verhuisd is naar het Energiegebouw is de kerk vrijgekomen en denkt de gemeente Dordrecht, eigenaar van de kerk, na over een nieuwe functie.

Aanpak

Tijdens de Open Monumentendag heeft Erwin Wietses een kijkje genomen in de Sint Bonifatiuskerk. Wietses heeft naar aanleiding van dit bezoek contact opgenomen met de gemeente en dat was precies op het goede moment. De door Wietses speciaal opgerichte stichting Vuur en Vlam, een stichting voor gebed en evangelisatie, huurt de kerk. Initiatiefnemer Wietses heeft het project in de Bonifatiuskerk Bonfire genoemd. "Bonfire organiseert activiteiten om jongeren de kans te geven zich op creatieve wijze te uiten en God te ontmoeten". Bovendien heeft zich een vintageshop voor tweedehands meubels gevestigd in de kerk. In Lost & Found(ation), een creatieve werkplaats, worden tweedehands meubelen door jongeren opgeknapt. Voor in hun eigen huis of voor verkoop aan bezoekers van de winkel.

De gemeente heeft door het tijdelijk gebruik de komende jaren de tijd om na te denken over wat zij met het gebouw en de locatie willen.

Ontwerp

Hoofdvorm & interieur

Het interieur van de kerk is veranderd ten behoeve van de voorlaatste gebruiker, het poppodium. Daartoe is onder andere alles zwart geverfd. Toch is de kerkruimte herkenbaar gebleven. De stichting heeft weer lichte kleuren aangebracht en de ramen geopend. De muren zijn nu wit en de sokkels van de pilaren bosbesblauw. In de entree zijn de dranghekken en balie gesloopt en is een verrijdbare balie terug geplaatst. Het kleine podium is vergroot en heeft een nieuwe look gekregen. Onder de grote boog is een winkel ingebouwd.

Financiering

De huurprijs die de stichting Vuur en Vlam moet betalen voor de kerk is nog niet marktconform. De huurprijs is een oplopende huurprijs. Er wordt op die manier rekening gehouden met de opstart van het project. De stichting organiseert acties om voldoende geld binnen te halen en zal over 3 jaar aan een marktconforme huurprijs zitten.

Succesfactor

De buurt is enthousiast over het nieuwe gebruik door de stichting Vuur en Vlam. "We hebben onlangs een informatieavond gehouden en alle omwonenden waren laaiend enthousiast. Gekker dan het was, kon het toch niet worden. En een lege kerk vond men ook niets. Ook mensen die niet gelovig zijn, staan positief tegenover ons project. De kerk wordt weer kerk. Een voorrecht om daar aan mee te mogen werken." (bron: Bijl, 2013)

Meer informatie