Martinuskerk
BOEi - 23 juli 2021

BOEi zet de van oorsprong 14e eeuwse Martinuskerk te Schellinkhout te koop en nodigt potentiële kopers met een goed plan en respect voor het erfgoed uit een bod uit te brengen. Eerdere plannen om de kerk te verhuren gaven niet het gewenste resultaat. Met de opbrengst kan BOEi, een maatschappelijke onderneming gericht op restauratie en herbestemming van cultureel erfgoed, nieuwe restauratieprojecten oppakken.

Sylvia Pijnenborg, adjunct-directeur BOEi: “Er is veel geld gestoken in de restauratie, onder andere door BOEi, de gemeente, de provincie en het kerkbestuur. Voor BOEi is het vooral van belang dat de kerk gebruikt gaat worden. Omdat in het verleden een aantal potentiële huurders heeft aangegeven eigenaar te willen worden, leggen we de optie van verkoop nu op tafel.”

De kerk is vernoemd naar de heilige Sint Maarten en wordt in 1365 voor het eerst genoemd in de archieven van het bisdom Utrecht. Het oudste deel van het gebouw, het gotische koor, stamt uit het begin van de 14e eeuw. De Martinuskerk was oorspronkelijk een katholieke kerk. Na de reformatie kreeg de kerk in 1573 voor het eerst een gereformeerde predikant. De kerk is tot 2014 voor diensten gebruikt en biedt op dit moment incidenteel plaats aan sociale en culturele activiteiten in het dorp, georganiseerd door de Stichting Vrienden van de Martinuskerk.

Pijnenborg: “BOEi mikt altijd op een maatschappelijke herbestemming. Wij wegen het beoogd gebruik van het object mee in de uiteindelijke gunning van het object. Hopelijk komt er een koper met een door het dorp gedragen en toekomstbestendig plan.”

De kijkdag is op maandag 30 augustus van 14:30 – 17:00 uur. Geïnteresseerden kunnen uiterlijk 30 september om 16:00 uur een schriftelijke bieding uitbrengen.

Meer informatie over de verkoop is te vinden op www.BOEi.nl/martinuskerk.

Of neem contact op met Margot Simons, 06 14495098 of per mail: m.simons@boei.nl