Soester kerk gaat in de verkoop
RTV Utrecht - 23 augustus 2021

SOEST - De Heilige Familiekerk in Soest staat te koop. Tot 15 oktober kunnen geïnteresseerde partijen een bod uitbrengen. Én een bestemmingsplan meesturen. Want de verkopende partij wil meebepalen wat er met de monumentale kerk gebeurt.

"Casino's hoeven zich niet te melden", zegt Michiel Putz van Molenbeek Makelaars. "Net als coffeeshops, wapenhandelaren en seksinrichtingen." De Rooms Katholieke Parochie is de verkoper en die wil dat de kerk in de toekomst een maatschappelijke functie behoudt.

De Heilige Familiekerk is in de jaren 30 van de vorige eeuw gebouwd en ligt aan de rustige Sint Willibrordusstraat in Soest-Zuid. Het is een gemeentelijk monument, wat betekent dat de koper er niet zomaar kan gaan verbouwen. "Als je wat wil veranderen ben je vergunningsplichtig", zegt Putz.

Een kerk verkopen, dat is iets wat Molenbeek Makelaars vaker doet. "Recent hebben we de Sint-Josephkerk aan de Draaiweg in Utrecht verkocht. En in december die aan de Oranje Nassaulaan in Zeist. We doen het niet elke week, maar hebben er zeker ervaring mee."