• Van verleden naar toekomst het DNA van monumenten

    Door je te verdiepen in je monument, bijvoorbeeld met bouwhistorisch onderzoek of door te grasduinen in het archief, kom je soms onverwachtse vondsten tegen. Die kunnen interessante aanknopingspunten bieden bij de herbestemming. Minstens zo belangrijk: door kennis van je monument verhoog je de kans op het verkrijgen van subsidie of financiering.
    Whitepaper
    Downloaden
  • Circulaire oplossingen bij het herbestemmen van monumenten

    Wie circulaire oplossingen wil bedenken voor monumenten, kan het beste klein beginnen. Er kan veel meer op het vlak van materiaalhergebruik dan je zou denken, maar het blijft pionieren. Belangrijkste tip: grijp zo min mogelijk in.
    Whitepaper
    Downloaden
  • Haalbaarheid en flexibiliteit bij herbestemmingsprojecten

    ‘Hoe ga je als initiatiefnemer van een herbestemmingsproject om met onzekerheden? Het zijn onzekere tijden voor initiatiefnemers van herbestemmingsprojecten. Niet alleen de gestegen energieprijzen en inflatie zetten de haalbaarheid onder druk, maar ook de schaarste aan materialen en de soms moeizame exploitatie. Tips en adviezen uit de praktijk.
    Whitepaper
    Downloaden
  • Stappenplan bij herbestemming: ‘In vier stappen'

    Stappenplan in vier stappen. Wat komt er allemaal op uw pad bij het herbestemmen van een monument? Met welke organisaties heeft u te maken en welke partijen kunnen helpen? Tijdig anticiperen op wat er later nodig is op het gebied van financiering, vergunningen, restauratie en duurzaamheid vergroot de kans van slagen en zorgt voor een geolied proces.
    Whitepaper
    Downloaden
  • Herbestemmen van kerken: maak gebruik van het unieke karakter

    Ondanks hun uitgesproken karakter blijken kerken tot verrassend verschillende functies getransformeerd te kunnen worden. Eén eigenschap behouden zij vaak ook na herbestemming: hun belangrijke functie voor de omgeving. Wat zijn de succesfactoren voor een kansrijke herbestemming?
    Whitepaper
    Downloaden
  • Succesfactoren: geleerde lessen uit de praktijk

    Elk project is bij een herbestemming anders. Elke initiatiefnemer en elk projectteam heeft zijn eigen manier van werken. Toch springen er een aantal factoren uit die bepalend blijken voor succes. In deze whitepaper bespreken we de succesfactoren.
    Whitepaper
    Downloaden
  • Concepting: smeed een eenheid met je verhaal

    Bij herbestemming van een monumentaal gebouw zijn vaak veel partijen betrokken. Hoe maakt u onderbouwde keuzes en zorgt u dat die ook breed gedragen worden? Een goed begin is het halve werk: neem uw verhaal als vertrekpunt en bouw met concepting aan een overtuigende positionering.
    Whitepaper
    Downloaden
  • Duurzaamheid: er is steeds meer mogelijk voor monumenten

    Wie aan de slag gaat met herbestemming en restauratie van een monument of een ander bijzonder gebouw, doet er goed aan om daarbij ook op energiebesparing te letten. Daar zijn drie goede redenen voor: de kostenbesparing die energiezuinige maatregelen meebrengen, het comfort dat een goed geïsoleerd gebouw oplevert en het besef dat duurzaamheid een onontkoombare ontwikkeling is.

    Whitepaper
    Downloaden
  • Financiering en exploitatie bij herbestemming monument

    Een monumentaal pand inspireert vaak meteen tot allerlei mooie ideeën over herbestemming. Maar hoe dat te betalen? Alles begint met een goede financiering en een gezonde exploitatie. Gunstige leningen en subsidies kunnen daarbij helpen.

    Whitepaper
    Downloaden
  • Wet- en regelgeving: Wie de omgeving betrekt, heeft de eerste slag geslagen

    Particulieren en ontwikkelaars zijn niet altijd happig op een monumentenstatus, uit angst voor stagnatie en regelzucht. Gelukkig laten de regels voor herbestemmen tegenwoordig meer ruimte voor een eigen invulling. De focus is verschoven van dichtregelen naar het zoeken van mogelijkheden en het organiseren van draagvlak.
    Whitepaper
    Downloaden
  • Tijdelijke invulling van monumenten: 'Breng leven in de brouwerij'

    In afwachting van de geplande ontwikkeling van een monument kan een tijdelijke invulling een optie zijn. Dat heeft niet alleen praktische voordelen, maar ook inhoudelijke: u zet uw pand ermee in de schijnwerpers en loopt vooruit op de uiteindelijke herbestemming.
    Whitepaper
    Downloaden
  • Onderzoek: wat zijn de beste opties voor herbestemming?

    Het is een behoorlijk gepuzzel om alle aspecten tegen elkaar af te wegen, die een rol spelen in de transformatie van uw gebouw. Daarom loont het om vooraf goed onderzoek te doen. Daarbij kunt u kiezen uit allerlei vormen van haalbaarheidsonderzoek, afhankelijk van uw situatie.
    Whitepaper
    Downloaden
  • Leidt verduurzaming van monumentaal vastgoed tot een hogere waarde?

    Wie zijn monument of getransformeerd vastgoed duurzaam maakt, wil die toegenomen waarde graag terugzien in een hogere vastgoedwaarde. In hoeverre is dat haalbaar en hoe krijg je de financiering van die duurzaamheidsingrepen voor elkaar?
    Whitepaper
    Downloaden
  • Herbestemming: kansrijk ondernemen in monumenten

    Investeren in monumentaal vastgoed is vaak lonend. Niet alleen financieel, maar het heeft ook een maatschappelijke impact op de omgeving. Het Nationaal Restauratiefonds ondersteunt ondernemers die in monumentaal vastgoed investeren. Plannen om een monument een nieuwe bestemming te geven? Neem deze tips dan mee! En lees de ervaringen van een herbestemmer.

    Whitepaper
    Downloaden
  • Herbestemmen

    Over de effecten van Restauratie en Herbestemmen.
    Infographic
    Downloaden