In de ambitie om culturele vernieuwing in Utrecht écht op de kaart te zetten, heeft Dutch Design Fabriek besloten om een herbestemming te ontwikkelen voor de Pastoefabriek. De locatie biedt ruimte voor economische, culturele en educatieve ondernemingen.
Nieuwe functie
Doordat meubelmaker Pastoe en haar toonkamer aanvankelijk nog huurder waren van de fabriek ontstond het idee om van het gebouw een design center te maken op het gebied van lifestyle met een accent op meubelen. De Dutch Design fabriek heeft met de renovatie een inspirerende werk- en verblijfplek gecreëerd welke zich uitstekend leent voor onderwijs en bedrijven in de creatieve sector. Zo heeft de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) recentelijk haar intrek genomen en zijn er diverse creatieve bedrijven gehuisvest zoals Procap, Kubion, True, Brandwebbing en Vuur. Nadat eind december 2016 ook een restaurant en een brasserie haar deuren zal hebben geopend, is de transformatie compleet.
Succesfactoren
- Interessante aankoopprijs van een gebouw op een interessante locatie.
- Het pand is gekocht in verhuurde staat, tegen een aantrekkelijk aanvangsrendement.
- Door het gefaseerde terugtrekken van de huurder ontstond de mogelijkheid om het gebouw gefaseerd te transformeren.
- Aantrekken van de HKU als huurder.
- Een gemeente die in het kader van gebiedsontwikkeling bereid is mee te denken met bestemmingswijzigingen.
Verbeterpunten
- Het meer benutten van communicatie als marketingtool.
Financiering
De investering werd gefinancierd met middelen uit verschillende bronnen. Hiervan is een deel gefinancierd met de laagrentende Utrechtse Restauratiefonds-hypotheek. Om de verduurzaming van het pand mogelijk te maken is er gefinancierd met de Utrechtse Restauratiefonds-hypotheek voor energiebesparende maatregelen. Het resterende bedrag werd gefinancierd met de Monumenten-hypotheek van het Restauratiefonds in samenwerking met de Triodos bank.
Duurzame ontwikkelingen
Om het energieverbruik omlaag te brengen worden verschillende maatregelen getroffen. Er is duurzaam gerenoveerd. Dat betekende een nieuw dak, overal dubbel glas, speciale houtsoorten, deels nieuwe installaties en soms nieuwe vloeren. Bestaande materialen in het gebouw zijn zo veel mogelijk hergebruikt.
Plannen en realisatie
Het industriële erfgoed de Pastoefabriek bestaat uit een complex van 21 verschillende bouwdelen die in de loop der jaren op ‘organische’ wijze zijn samengevoegd. Het oudste bouwdeel stamt uit de 17de eeuw, het jongste bouwdeel werd in 1969 gebouwd.
In 2013 is Dutch Design fabriek gestart met de renovatie van de Pastoefabriek. Op dat moment betrok de meubelfabrikant Pastoe de fabriek nog. Om deze reden is de renovatie gefaseerd aangepakt. Sinds begin 2016 is de meubelfabrikant verhuisd naar Houten waardoor als laatste de begane grond van het pand aangepakt kon worden.
Er moest er veel gebeuren aan de monumentale fabriek uit 1893. Een meubelfabriek van 100 jaar oud, vernieuwen naar een modern gebouw, rekening houdend met het behoud van haar monumentale karakter, was een behoorlijk kostbaar project.
Hendriks Onderhoud en Beheer heeft de grootschalige renovatie verzorgd. Zij hebben de kozijnen vervangen en geschilderd, ook is de indeling vernieuwd door het plaatsen van metalstud en glazen wanden.
Meer informatie
W. Schellekens van Kadans Science Partner: E-mail.