Fotografie: Reynaers
21 augustus 2018

Op 19 augustus was de vierde aflevering te zien van de serie ‘Herbestemming’. In deze aflevering bezocht Piet Hein Eek 3 herbestemmingen in Noord-Brabant:

 • CHV-complex Veghel nu cultureelcentrum Noord Haven
  Veghel was ooit de thuisbasis van CHV: De Coöperatieve Handelsvereniging. CHV was een inkooporganisatie voor granen, kunstmest en mengvoeders. In 1915 werd een grote graansilo op het terrein gezet en tot 1970 werd het complex steeds meer uitgebreid. Het terrein van bijna tien hectare is inmiddels omgetoverd tot een cultuurcentrum. In de industriepanden uit het begin van de twintigste eeuw zijn nu onder andere een escaperoom, cafe, restaurant, festivals, toneelgroepen, ateliers, kantoren een instituut voor cultuureducatie, winkels en een bioscoop en museum gevestigd. 
   
 • Bierbrouwerij De Drie Hoefijzers in Breda
  Begin 21e eeuw kwam er in Breda een bierbrouwerij leeg te staan die langzaam een functie krijgt. Het voormalige terrein van brouwerij De Drie Hoefijzers (1538-2004) wordt omgebouwd tot een levendige wijk. Karakteristieke gebouwen als de brouwerij en het hoofdkantoor van brouwerij krijgen een nieuwe bestemming. De nieuwe wijk bevat een mix van moderne architectuur en cultureel erfgoed. 
   
 • Museum De Pont in Tilburg
  In Tilburg staat misschien wel een van de meest geslaagde herbestemming ooit: Museum de Pont. Het is ontstaan in een voormalige wolspinnerij. De oude fabriek is verbouwd, maar het industriële karakter van het pand is behouden en het werd in 1992 geopend voor publiek. Het museum heeft een grote lichte zaal met intieme hokken waardoor de hedendaagse kunst goed tot zijn recht kan komen. 

 Klik hier voor meer herbestemmingsprojecten.

De aflevering van 19 augustus terugkijken? Klik hier.