Adres

Hemkade 18 1506PR Zaandam Nederland

Monumentstatus
Rijksmonument
Transformatiejaar
2003
Oude functie
Industriepark
Nieuwe functie
Bedrijfsverzamelgebouw

Het Hembrugterrein is een gebied van 42,5 hectare op de grens tussen Amsterdam en Zaandam. De naam HEMbrug verwijst naar de vroegere spoorbrug over het Noordzeekanaal tussen Zaandam en Amsterdam. HEM is de historische naam voor buitendijks land, in dit geval in het voormalige IJ. Na de aanleg van het Noordzeekanaal werd deze landtong opgehoogd en kwam het beschikbaar voor gebruik.

Op het mysterieuze terrein, achter hoge hekken en strenge beveiliging, produceerde de Artillerie Inrichtingen vanaf 1895 vuurwapens, artillerie en munitie voor het Nederlandse leger. De plek is zorgvuldig gekozen achter de verdedigingslinie van de stelling van Amsterdam, vanuit het hart van de stelling kon de fabriek het leger van wapens en munitie voorzien.

Oorspronkelijk was het voormalige defensieterrein het middelpunt van de Stelling van Amsterdam, de verdedigings- linie gelegen op 15 tot 20 kilometer rond het centrum van Amsterdam. Van 1895 tot 2003 diende het terrein als vestigings- locatie voor een wapen- en munitiefabriek en was hiermee het hart van de Nederlandse militaire industrie. 
Rijksvastgoedbedrijf en sinds 2018 Hembrug Zaandam B.V. zijn eigenaar van het HEMbrugterrein. 

Succesfactoren en aandachtspunten

 

HEMbrug is de plek waar cultuur, design en evenementen samenkomen in een bruisende en bosrijke omgeving. Waar kleine en grotere creatieve bedrijven op het gebied van foto, cultuur en innovatie en evenementen de ruimte krijgen om zich te ontplooien.

Alles ademt hier creativiteit, dynamiek en de belofte van een nieuwe wereld uit. Het is een industrieel landschap waar de verbeelding wordt geprikkeld. Waar verleden, heden en toekomst hand in hand gaan. Waar cultuur, design, werken en recreëren samenkomen in een bruisende en bosrijke omgeving. In de toekomst is er ruimte voor 1000 unieke woningen. De vele evenementen en festivals die momenteel op het HEMbrug plaatsvinden tonen aan: HEMbrug bruist en is nog maar net begonnen.

Het Hembrugterrein wordt tijdelijk gebruikt door sommige ondernemers, maar velen zitten hier voor onbepaalde tijd. 

Contact en links

 

www.hembrugterrein.com

https://hembrugontwikkelt.nl/

Bouwjaar
1895
Eigenaar
Rijksvastgoedbedrijf en Hembrug Zaandam B.V.
Betrokken partijen
Hembrug Zaandam B.V., ontwikkelcombinatie van ABC Vastgoed, Life Makes Sens en Ten Brinke
Gebruiksoppervlakte
420000m²
Tijdelijk / permanent
Tijdelijk
Duur tijdelijk
Tijdelijk of onbepaalde tijd
Gebruiker(s)
O.a. Flinders, Lab 44, Taets Art and Event Park

Google map of HEMbrugterrein, Zaandam