Adres

Haaksbergseweg 16 7151 AS Eibergen Nederland

Monumentstatus
Geen
Transformatiejaar
2018
Oude functie
Fabriek
Nieuwe functie
Bed and Breakfast

Veertien jaar stond een van de oudste fabriekspanden van Oost-Nederland leeg. Sloop leek voor de hand te liggen. DirkJan Heinen en Joyce Stellinga wisten dat te voorkomen: zij bouwden de Kastanjefabriek om tot een Bed and Breakfast Hotel.

Mensen in Eibergen en wijde omgeving kennen het 19e-eeuwse beeldbepalende fabriekspand onder de naam Kastanjefabriek. Die naam is te danken aan de rij kastanjebomen die vroeger voor het pand stond. Het verhaal gaat dat deze bomen plaats moesten maken voor beuken, omdat de vallende kastanjes lakschade veroorzaakten aan de auto’s van de medewerkers.

Het pand werd in 1834 gebouwd, het was jarenlang een katoenweverij. Rond 1900 kwam het pand in bezit van de familie Prakke. Tot de jaren zeventig produceerden zij hier zgn. ‘pickers’. Dat zijn stootkussentjes, gemaakt van buffelhuid, die de spoelen in weefmachines opvangen. In de jaren zeventig sloot de enige ‘picker-fabriek’ van Nederland haar deuren. Vanaf toen werd het een machinefabriek, tot aan het faillissement in 2001. Er ontstonden plannen om er zorgwoningen te realiseren, maar dat kwam niet van de grond. Daarom stond de Kastanjefabriek er treurig bij op het moment dat DirkJan Heinen erlangs reed in 2014.

Succesfactoren en aandachtspunten

Zet alles opzij om je droom waar te maken en wees niet bang
DirkJan wilde het pand behouden en besloot zich er helemaal op te storten. Hij verkocht zijn ICT bedrijf en ook Joyce zei haar baan op. Zo konden ze zich volledig wijden aan hun droom: een nieuwe bestemming voor de Kastanjefabriek.  DirkJan en Joyce kochten het pand in 2015 en gingen vervolgens onderzoeken wat de beste invulling zou zijn. In de regio bleek een tekort aan overnachtingsmogelijkheden, dat was dus de meest rendabele herbestemming. De gemeente en de buren waren enthousiast en zo kon de klus medio 2016 dan echt beginnen.

Wat je doet, moet je met plezier doen
De eigenaren deden zoveel mogelijk werk zelf. In de afwerking, maar ook in de periode van sloop en wederopbouw. Anderhalf jaar liepen ze allebei fulltime in bouwkleding rond en maakten werkdagen van ’s ochtends zes tot ’s avonds tien. Ze werkten vaak gelijk op met de vaklieden. Duizenden bakstenen gingen er door hun handen. DirkJan bikte het cement eraf, Joyce borstelde ze vervolgens schoon. Het was voor hen soms letterlijk bloed en zweet, maar zeker geen tranen of het moest al van het lachen zijn. Want je kan veel volhouden als er ook plezier gemaakt wordt en als je fijn samenwerkt met elkaar.

Wat je doet, moet je goed doen
Ondernemen is een kwestie van logisch nadenken en je verplaatsen in je klant, vinden DirkJan en Joyce met hun Achterhoekse nuchterheid. Mensen willen een betaalbare overnachting zonder veel poespas. Dat krijgen ze bij de Kastanjefabriek. Zoveel mogelijk kwaliteit voor zo weinig mogelijk geld. Luxe zoals welness, zwembad en fitnessruimte is er daarom niet. Maar kosten noch moeite zijn gespaard om de hoofdfaciliteiten slapen, douchen en ontbijten op topniveau aan te kunnen bieden. De bedden en het linnengoed zijn van topkwaliteit en voor de regendouches zijn extra dikke leidingen aangelegd. En er is voldoende warm water, ook al zouden alle gasten tegelijkertijd onder de douche gaan staan.

Huur iemand in voor de projectleiding  
DirkJan vervulde zelf de rol van hoofdaannemer en stuurde dus de talloze bedrijven aan die een deel van de klus zouden doen. Als hij het project over zou moeten doen, dan zou hij iemand inhuren voor de projectleiding. Want hij leerde al snel dat je mensen niet zomaar kan vertrouwen als ze zeggen dat het wel voor elkaar komt. Met regelmaat liep het spaak in de planning en dan ging er veel energie zitten in het bijsturen van bedrijven, die soms ook nog eens tegenstrijdige belangen hadden. Al die kikkers in de kruiwagen houden en op tijd bij de eindstreep komen, vergde achteraf bezien te veel tijd.

Financiering

De verkopende partij en ook de bank waren verrast toen ze de 23-jarige DirkJan en de 19-jarige Joyce over de vloer kregen met grote plannen voor de Kastanjefabriek. Maar ze wisten al snel duidelijk te maken dat enthousiasme, werklust en doorzettingsvermogen belangrijker zijn dan leeftijd. De bank vond het moeilijk om een inschatting te maken wat een reële financiering was voor een dergelijke grootscheepse herbestemming. Daarom verwezen ze Dirk Jan en Joyce naar het Nationaal Restauratiefonds, waar ze vaker met dit bijltje hakken. De Kastanjefabriek is nu gefinancierd met een Monumenten-hypotheek.

Duurzaamheid

Op duurzaamheidsmaatregelen is niet bezuinigd bij de Kastanjefabriek. Voor de klimaatbeheersing is er een zogenaamd VRS-systeem aangelegd, waarin airco en hete lucht gecombineerd zijn. Dat is 70% efficiënter dan traditionele verwarming en airco.

Uiteraard is gewerkt aan optimale isolatie van het pand, dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook prettig tegen geluidsoverlast. Overal is ledverlichting en op de daken liggen 164 zonnepanelen, die zorgen voor elektriciteit. Zodra de financiële middelen het toelaten, wordt nog een warmtepomp geïnstalleerd. Alle voorbereidingen zijn getroffen om simpel over te kunnen schakelen en de gaskraan dicht te draaien.

Contact en links

Meer zien van de Kastanjefabriek?
http://www.kastanjefabriek.nl/
The making of: https://www.youtube.com/watch?v=6BnX1j5-leU

Bouwjaar
1834
Eigenaar
DirkJan Heinen en Joyce Stellinga
Betrokken partijen
Egbert Ketelaar (ontwerpen)
Gemeente Berkelland
Kamperman Adviseurs
Heinen en Partners
Gebruiksoppervlakte
1500m²
Tijdelijk / permanent
Permanent
Aantal eenheden (kamers/appartementen/werkunits)
26
Google map of Kastanjefabriek, Eibergen