Elk monument vertelt een eigen verhaal en geeft daarmee een gezicht aan een buurt, plaats of regio. Omdat deze prachtige herbestemming in de jaren 2016-2019 getransformeerd werd, kunnen de gegevens inmiddels verouderd zijn. Evenzogoed blijft dit verhaal een inspiratiebron voor uw herbestemmingsplannen van religieus erfgoed.
De Geuzenkerk in Brielle werd in 1872 gebouwd en was tot 1968 als gebedshuis in gebruik. Daarna kocht een aannemer de kerk en maakte er zijn werk- en bouwplaats van. Hij kwam niet toe aan het opknappen van de kerk. De laatste dertig jaar stond de kerk permanent in de steigers, zonder dat er ook maar iets aan gebeurde. De gemeente Brielle probeerde met dwangsommen de aannemer in beweging te krijgen. Dat hielp! De aannemer benaderde Briellenaren John Weenink en Mike van der Ven voor steun, omdat hij wel inzag dat hij het herstel van de kerk niet voor elkaar zou krijgen. John Weenink heeft een installatiebedrijf en Mike van der Ven heeft een timmerbedrijf. Zij besloten de kerk van hun collega-aannemer te kopen en het pand te restaureren en herbestemmen tot twee appartementen. Ze zagen het project ook als een uithangbord voor hun eigen werk: ze wilden hiermee laten zien dat ze beschikken over het vakmanschap dat nodig is om een vervallen monument een tweede leven te geven.
Succesfactoren en aandachtspunten: tips van John en Mike
- Zie je restauratieproject als etalage voor je vakmanschap. Je kan niet alleen laten zien wat je al goed kan, je verbreedt je vakkennis ook nog eens.
- Zoek een herbestemming die aansluit bij behoeften in de omgeving. Brielle ligt onder de rook van Rotterdam, daar is behoefte aan woningen voor expats.
- Houd regelmatig open huis. Door op open monumentendag de deuren van je project open te zetten, betrek je de omgeving bij je project. Dat is belangrijk voor het draagvlak en het enthousiasme van bezoekers werkt ook motiverend voor je bouwteam.
- Ga zorgvuldig met de gemeente om. Het scheelt veel energie als je samen op kan trekken. Behoud van monumenten is een gemeenschappelijk belang.
Financiering
John en Mike kochten de kerk in 2016. Dat was geen makkelijke tijd in de bouw. Daarom was het nog best ingewikkeld om de financiering rond te krijgen. De subsidiepotjes raakten leeg en de banken wilden niet zoveel risico meer lopen. Ze konden wel een lening krijgen bij het Restauratiefonds. Met de verhuur van de appartementen is het project kostendekkend. Twee nieuwe huizen op het terrein van de kerk zorgen nog eens voor extra inkomsten. Ook deze huizen worden verhuurd aan expats.
Duurzaamheid
De daken van een monumentale kerk middenin een oude stad kan niet bedekt worden met zonnepanelen. Ook kon er geen warmtepomp geplaatst worden. John en Mike hebben een ‘WTW-installatie’ geplaatst. Dat is een warmteterugwinningssysteem, die zuurstof van buiten verwarmt met lucht van binnen. Dat is energiezuinig, maar ook goed voor het binnenklimaat, omdat de ramen van de kerk niet open kunnen. Ook de vloerverwarming is energiezuinig en koken doen de bewoners op een inductieplaat. Dus het gas is alleen voor de verwarming.
Contact en links
Vind de juiste specialist voor uw monument in de SpecialistenWijzer op Monumenten.nl, met expertise in onderhoud, restauratie en verduurzaming. Voor elke klus een geschikte specialist met kennis van en hart voor monumenten.