Adres

Oude Dijk 11 3062 AB Rotterdam Nederland

Monumentstatus
Geen
Transformatiejaar
2009
Oude functie
Wonen
Nieuwe functie
Zorg

Aanpassing, renovatie en uitbreiding van historische villa tot huisvesting voor palliatieve zorg met zes plaatsen en algemene ruimten. De Regenboog maakt deel uit van verpleeghuis Pniël aan de Oudedijk in Rotterdam Kralingen.

Opgave

Binnen het bestaande, karakteristieke gebouw (beschermd stadsgezicht Kralingen) diende een eigentijds concept voor een palliatief centrum gerealiseerd te worden, passend binnen de regelgeving van het College Bouw Zorgvoorzieningen. Tevens moest het nieuwe palliatieve centrum een 'zorgverbinding' met het naastgelegen verpleeghuis 'Pniël' hebben.

Aanpak

Om 'naadloos' te kunnen aansluiten bij het naastgelegen verpleeghuis zijn de bestaande vloeren in de villa verlaagd tot het vloerenpeil van het verpleeghuis. Hierdoor is er een spannende wisselwerking ontstaan tussen de raampartijen in de gehandhaafde gevel en de direct daarachter gelegen privékamers.

Het pand heeft een nieuwe indeling gekregen, geheel afgestemd op de wensen van de gebruiker. Op de begane grond bevinden zich de algemene ruimten als huiskamer, keuken en activiteitenruimte. Op de verdiepingen bevinden zich zes privékamers, ieder uitgerust met een pantry en eigen sanitair.

Om deze verdiepingen bereikbaar te maken is er een nieuwe beddenlift in het gebouw geplaatst. Aan de achterzijde van de villa is een nieuwe gevel gecreëerd die goed uitzicht biedt op de achtergelegen tuin.

Door te kiezen voor een specifieke vlakverdeling wordt de horizontale geleding van het verpleeghuis getransformeerd naar een min of meer verticale geleding die past bij het historische karakter van de villa en de naastgelegen woningen.

De zorg

De Regenboog biedt hulp en zorg aan mensen die een levensbedreigende ziekte hebben en waar specialistische behandeling, gericht op genezing, niet meer mogelijk of zinvol is. Waar, door allerlei omstandigheden, de thuissituatie niet langer toereikend is om de laatste levensfase door te brengen, kan opname in De Regenboog een goed alternatief bieden. De palliatieve zorg bestaat uit lichamelijke, psychologische, sociale en pastorale zorg.

Financiën

Omdat de reguliere budgetten vanuit de overheid onvoldoende waren om het plan te realiseren, is door de opdrachtgever een aanvullend budget ter bechikking gesteld en hebben ook de ontwerpende en uitvoerende partijen vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid een bijdrage geleverd.

Leerpunten

Vasthoudendheid aan uitgangspunten en creativiteit ten opzichte van regelgeving zijn lonend gebleken om een uniek project tot stand te brengen.

Meer informatie

Bouwjaar
1907
Architect (origineel)
niet bekend
Architect (transformatie)
GelukTreurniet Architecten, Vlaardingen
Eigenaar
SOR Comfortabel Wonen, Rotterdam
Betrokken partijen
Zorggroep Rijnmond Rotterdam (gebruiker)
GelukTreurniet Architecten
Vlaardingen (architect en directie)
Ipro
Erm (interieurarchitect)
Bouwkundig Adviesbureau Baas, Rotterdam (constructeur)
BerkhofBoerboom, Leusden (adviseur installaties)
Dessing Bouw, Rotterdam (aannemer)
Organisatie
GelukTreurniet Architecten
Google map of Palliatief centrum De Regenboog, Rotterdam