Adres

Van Boekerenweg 1 9501 GD Stadskanaal Nederland

Monumentstatus
Gemeentelijk monument
Transformatiejaar
2010
Oude functie
School
Nieuwe functie
Zorg

ADhDnoord zocht een gebouw dat geschikt is om kinderen en jongeren met ADhD en/of PDD-nos op te vangen. Op het moment dat de buurt van de doelgroep hoorde kwamen buurtbewoners in opstand. ADhDnoord organiseerde een open dag om te laten zien hoe de organisatie te werk gaat. Bovendien werd een aantal buren uitgenodigd om Villa Flora te bezichtigen. In dit pand wonen ook jongeren met dezelfde problematiek. Hierna was bij de meeste bewoners de weerstand weg, en waren zij positief gestemd over de plannen. Het plan is in 2010 van de grond gekomen.

De opgave

De monumentencommissie had de eis dat er geen dakkapellen op het dak kwamen, dakramen waren wel toegestaan. Het karakteristieke uiterlijk van de school moest behouden blijven, maar binnen moest de school geheel op de schop. Aanvankelijk bestond het pand slechts uit 1 verdieping en een kelder. Om extra ruimte te verkrijgen werd er een bovenverdieping gecreëerd.   

Hier zijn de slaap- en logeerkamers gerealiseerd en beneden zijn een spel- en sportruimte, een tv-ruimte, slaapkamers, een eetzaal en een studieruimte. Buiten zou een voetbalveld worden gerealiseerd, een terras, een vijver en een basketbalveld. Er werd echter geen vergunning verstrekt voor een iets hoger hek en een ballenvanger, dit paste niet in het bestemmingsplan. Om deze reden worden de plannen voor het schoolplein aangepast.

De aanpak

De verbouwing verliep soepel. De brandweer kwam later met aanvullende eisen waardoor de verbouwing vertraging heeft opgelopen en er op dit punt meer kosten zijn gemaakt. De samenwerking met de aannemer verliep goed. Zowel de technische dienst van ADhDnoord als de cliënten werkten mee aan de verbouwing. Voor de cliënten was het een soort bezigheidstherapie, en op deze manier werden zij meer betrokken bij het project. Met de buurt is afgesproken dat ADhDnoord de naastgelegen speeltuin onderhoudt. In oktober 2011 is de school opgeleverd. 

Succesfactoren

  • De samenwerking met de aannemer was goed
  • De aannemer, de technische dienst, de cliënten van ADhDnoord en een aantal ZZP-ers werkten goed samen aan het project

Valkuilen

  • De aanvullende eisen van de brandweer
  • De langdurige vergunningprocedure

Meer informatie

Bouwjaar
1900
Architect (origineel)
Niet bekend
Architect (transformatie)
Harry Wolters
Eigenaar
ADhDNoord
Betrokken partijen
ADhD noord
architect Harry Wolters
makelaar Schut en Lambers
aannemer Markus Mertens
Organisatie
BOEi
Gebruiksoppervlakte
1790m²
Tijdelijk / permanent
Permanent
Gebruiker(s)
Jongeren met ADhD en/of PDD-nos
Google map of Burgemeester Lieseschool, Stadskanaal