Adres

Zuiderdiep 140 9521 AW Nieuw-Buinen Nederland

Monumentstatus
Rijksmonument
Transformatiejaar
2008
Oude functie
Wonen
Nieuwe functie
Zorg

Johan Hendrik Thöne, directeur van één van de Nieuw-Buiner Glasfabrieken, liet rond 1876 in Nieuw-Buinen een luxueus landhuis bouwen in een eclectische stijl. Hij noemde de Villa Flora naar de Romeinse godin van de bloemen en van de lente. Villa Flora is erkend als rijksmonument. Sinds 2008 is het een opvanghuis voor volwassenen en kinderen met psychiatrische problemen.

Opgave

In 2006 was ADhDnoord op zoek naar een nieuw pand in de omgeving van Assen. In de buurt Assen was een pand gevonden, maar de koop ging niet door wegens bezwaren van de omgeving. Toen kwam Villa Flora in Nieuw-Buinen in zicht, dat destijds bewoond werd door een particuliere eigenaar en zijn gezin. Zelfs met een onderhoudssubsidie was het voor deze particulier onbetaalbaar geworden om de gigantische villa te onderhouden. ADhDnoord was hier wel toe in staat. In mei 2007 kocht ADhDnoord de woning onder voorwaarde dat de benodigde vergunningen vergeven werden. De gemeente wilde in eerste instantie niet meewerken, maar zag uiteindelijk in dat Villa Flora alleen op deze manier behouden kon blijven. 

Aanpak

In september 2007 was de gebruikersvergunning binnen. ADhDnoord is direct met de verbouwing begonnen. De verbouwing is in zijn geheel gedaan door de eigen mensen van de technische dienst van ADhDnoord tezamen met cliënten. Het verbouwen van de woning was voor de cliënten ook bezigheidstherapie.

De brandweer wilde aanvankelijk dat de plafonds inclusief de ornamenten verwijderd zouden worden in verband met brandgevaar. Na bezwaar van ADhD mochten de plafonds blijven, maar de verdiepingsvloer moest wel extra brandwerend uitgevoerd worden.

Om de bovenverdieping ook te mogen gebruiken moest er een brandtrap komen. Deze brandtrap werd afgekeurd door de monumentencommissie omdat deze blauw was en niet bruin, zoals de kozijnen. Maar de kozijnen waren in werkelijkheid wel degelijk blauw; de monumentencommissie had verzuimd dit met eigen ogen te bekijken. Pas nadat ADhDnoord een klacht had ingediend, werd het probleem opgelost en werd de vergunning verleend.

Succesfactoren

Villa Flora is mooi geworden en heeft echt de sfeer van een woning gekregen. De cliënten vinden het fijn om er te wonen.

Valkuilen

  • Voor het project heeft ADhDnoord geen enkele subsidie verkregen.
  • Door rijksmonumentstatus was de binnenkant beperkt aanpasbaar.
  • De deuren van de slaapkamers moesten beter brandwerend gemaakt worden.
  • De brandtrap heeft voor vertraging gezorgd waardoor het niet mogelijk was om het gebouw direct volledig te gebruiken. ADhDnoord heeft hierdoor inkomsten misgelopen.

Meer informatie

Bouwjaar
1879
Architect (origineel)
onbekend
Architect (transformatie)
nvt
Eigenaar
ADhDnoord
Betrokken partijen
Restauratie in eigen beheer
Organisatie
BOEi
Gebruiksoppervlakte
333m²
Tijdelijk / permanent
Permanent
Gebruiker(s)
Mensen met ADhD en/of PDD-nos
Monumentnummer
508376
Google map of Villa Flora, Nieuw-Buinen