Foto door: RTV Nunspeet
Hart voor Monumenten - 13 februari 2019

Huize Valentijn, het landgoed dat in 1903 gebouwd werd in Nunspeet als herstellingsoord voor chronisch zieke patiënten, gaat van de lijst van gemeentelijke monumenten verdwijnen. Het college vindt de directeursvilla nog steeds waardevol om te behouden.

Het landgoed werd in 1903 gebouwd als sanatoriumcomplex Erica. Het was bedoeld als opvanghuis voor beginnende tuberculose patiënten. Het was op Valentijnsdag in 1961, dat het gebouw werd omgedoopt tot Kamp Valentijn.  Nu zien omwonenden het pand in verval raken en recent nog besloot de burgemeester tot een toegangsverbod voor het terrein in verband met de handel in drugs en andere illegale activiteiten.

(anti)Kraak
Het terrein werd gebruikt als internaat voor opvang van meisjes, moeilijk opvoedbare kinderen of verlaten kinderen. Het gebruik als opvangcentrum duurde tot aan 1992. Vanaf die tijd werden er minderjarige asielzoekers gehuisvest. Dat duurde overigens niet lang. In het jaar 2000 werd het Nederlandse asielbeleid strenger en sloot Huize Valentijn voorgoed haar deuren. Het werd daarna nog wel bewoond door verschillende (anti-)kraakgroepen maar die lieten hun sporen na. In oktober 2007 verwoestte een brand het pand. 

Herontwikkeling
Iedereen hoopt dat er snel iets moois op het landgoed verrijst. Heeft u een goede tip voor de eigenaar?