Adres

Noordsingel 106 4333 AD Middelburg Nederland

Monumentstatus
Geen
Transformatiejaar
2009
Oude functie
Verzorgingshuis
Nieuwe functie
Studentenwoningen

Dat een verzorgingshuis niet alleen geschikt is voor zorgvoorzieningen, blijkt wel uit het voorbeeld van de herbestemming van het Roggeveenhuis in Middelburg. In opdracht van woningcorporatie Woongoed is het gebouw getransformeerd tot een complex met studentenwoningen.

studentenhuisvesting

Met de komst van de Roosevelt Academy ontstaat een grote vraag naar studenten- woningen in de stad. Na locatieonderzoek bleek de 7-laagse serviceflat voor studenten ideaal; goed bereikbaar, centraal en in een aantrekkelijke omgeving.

herbestemming serviceflat

Met een aantal eenvoudige ingrepen is de verouderde serviceflat getransformeerd tot aantrekkelijke studentenhuisvesting. Daarnaast is de in matige staat verkerende buitenkant aangepakt: vervangen van kozijnen, plaatsen van dubbel glas en het vernieuwen van draaiende delen en dakbedekking. De nieuwe algemene ruimten kregen een transparante gevel, waardoor ze ontmoeting in het gebouw stimuleren. Hierdoor krijgt het gebouw een mooie entree en een nieuw imago dat past bij de doelgroep.

aanpassing plattegrond

Voor de verbouw van de flat waren verschillende scenario’s mogelijk. De corporatie kon een maximaal aantal studentenwoningen realiseren in de vorm van zelfstandige wooneenheden. Het alternatief was om minder woningen te creëren, maar meer gemeenschappelijke ruimtes, waaronder een gezamenlijke keuken.

Casestudy op de website van Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg (KCWZ).

Bouwjaar
1969
Architect (origineel)
Projectarchitect Reimar von Meding
Architect (transformatie)
KAW architecten en adviseurs
Eigenaar
Gemeente Middelburg
Betrokken partijen
Gemeente Middelburg
Woongoed Middelburg
Organisatie
KAW architecten en adviseurs
Google map of Roggeveenhuis, Middelburg