Adres

Westerstraat 216 1015 MS Amsterdam Nederland

Monumentstatus
Gemeentelijk monument
Transformatiejaar
2013
Oude functie
Opslagruimte
Nieuwe functie
Winkels

In de Amsterdamse Jordaan staat een moderne loftachtige woning, met bijzonder veel glazen wanden en ramen. Het daglicht valt van alle kanten binnen, zelfs via het dak. Het contrast met de oude schuur die tot een jaar geleden op deze plek was te vinden, is enorm. Eigenaar Eric Schuijt zocht slechts magazijnruimte, maar realiseerde een magazijn en bedrijfswoning met gastenverblijf.

Succesfactoren

  • Dankzij proactief handelen heeft Eric de het monument weten te bemachtigen.Tijdens een wandeling door de Jordaan, met als doel een magazijn te vinden, kwam hij de oude schuur tegen. Alleen stond het pand niet te koop. Eric achterhaalde via het Kadaster de eigenaar en deed hem een bod per brief. Een half jaar later stapte de eigenaar de winkel van Eric binnen met de mededeling het pand toch te willen verkopen.
  • Een grote verrassing was dat de ruimte groter bleek dan verwacht. Hierdoor was er niet alleen plaats voor een magazijn, maar kon er ook een woning gemaakt worden en een gastenverblijf.
  • Een wens van monumentenzorg was dat de oorspronkelijke ruimtelijkheid van de schuur zichtbaar zou blijven. Dat is gerealiseerd doordat vrijwel alle wanden tussen de nieuwe woning aan de achterkant van de schuur en het oude magazijn van glas zijn.

Financiering

Voor de financiering van de herbestemming is er gebruik gemaakt van twee leningsvormen van het Restauratiefonds:
een Amsterdamse Restauratiefonds-hypotheek en een lineaire Monumenten-hypotheek.

Plannen en realisatie

De woning was geenszins bewoonbaar. Er was geen fundering; de spanten leunden op de naastgelegen gebouwen. Er was geen vloer aanwezig, in het pand lagen dezelfde stenen als op straat. Mede vanwege het gebrek aan fundering besloot Eric een compleet nieuwe woning met magazijn achter de gemeentelijk monumentale geven te bouwen. Om nog meer ruimte te winnen werd de grond gedeeltelijk uitgegraven. Hierdoor werd het achterste gedeelte 125 centimeter dieper en kon er een verdieping worden aangebracht. Met een structuur van stijgers is de indeling getest.

Transparantie staat centraal in de woning. Het was de wens van Monumentenzorg om de oorspronkelijke ruimtelijkheid van de schuur te behouden. Dit is gedaan door vrijwel alle wanden van glas te maken. Zo zijn er maar liefst 42 ramen te vinden in de woning.

Contact en links

Bouwjaar
1850
Architect (origineel)
J. Adriaansz
Architect (transformatie)
Klein BV
Eigenaar
Eric Schuijt
Betrokken partijen
Klein BV
Gemeente Amsterdam
Organisatie
Eric Schuijt
Gebruiksoppervlakte
210m²
Tijdelijk / permanent
Permanent
Aantal eenheden (kamers/appartementen/werkunits)
3
Extra informatie

Oude functie:  kolencentrale Drent, likeurstokerij, opslag.

Nieuwe functie: magazijn (de Vakantiefietser), gastenverblijf en woonruimte.

Volledig adres: winkel: Westerstraat 216 en woning: Lijnbaansgracht 61 Amsterdam.

Google map of De vakantiefietser, Amsterdam