Adres

Westerdoksplein 20-Brug 1013AZ Amsterdam Nederland

Monumentstatus
Gemeentelijk monument
Transformatiejaar
2005
Oude functie
Spoorbrug
Nieuwe functie
Horeca

Café-restaurant OPEN

De spoorbrug op het Westerdokseiland te Amsterdam is één van de laatste draaibruggen in Nederland. De draaibrug 19 S werd in 1922 gebouwd als vernieuwde spoorverbinding tussen het Westelijk Stationseiland en het Westerdokseiland, dat in die tijd veranderde in een groot rangeerterrein voor de spoorwegen. De brug heeft haar functie al lang verloren, maar is zowel in historische als architectonische zin een markant object. De gemeente Amsterdam wou dit pronkstuk aan het IJ dan ook graag behouden en had besloten om de monumentale brug een publieke functie te geven. Vanwege de locatie en het prachtige uitzicht werd gekozen voor een horecagelegenheid.

De gemeente heeft hiervoor in 2005 een prijsvraag uitgeschreven en uit 14 inzendingen is het ontwerp van de Architekten Cie. gekozen.

Het café-restaurant OPEN is een eenvoudig, puur, transparant, glazen volume, dat exact op de bestaande brug past. Het bestaat uit een vloer, een dak en een glazen façade, geheel gevormd door tuimelramen, die allemaal geopend kunnen worden. Het pure volume is 'raak' en 'direct' gedetailleerd. De beweegbare ramen nuanceren het principe van de puristische, modernistische doos en voegen er de kwaliteit van de elegante, golvende beweging aan toe. Deze ramen zijn speciaal hiervoor ontwikkeld in samenwerking met de firma Eurodeur.

Twee groene volumes met daarin de keuken, garderobe, toiletten en bar staan los in de ruimte. Een geplooid en slingerend houten lint langs de glazen gevel vormt achtereenvolgens zitbanken, een bar om aan te zitten en een railing. Zodoende blijft de totale ruimte binnen ervaarbaar en heeft het interieur een ruim en luchtig karakter.

Naast de bakstenen pijler op de kade van het Westerdokseiland staan een trap en lift, die toegang geven tot een terras. Vervolgens kan de bezoeker via een loopbrug over het water OPEN bereiken.

Projectbeschrijving op de website van de Architekten Cie.

Bouwjaar
1922
Architect (transformatie)
Pi de Bruijn
Eigenaar
Gerry Mekes
Floriaan Hackmann
Tristan Brinckman
Betrokken partijen
Heddes Vastgoed (aannemer)
Organisatie
de Architekten Cie.
Google map of Café-restaurant Open, Amsterdam