Adres

Staalmeesterslaan 410 1057 NL Amsterdam Nederland

Monumentstatus
Geen
Transformatiejaar
2012
Oude functie
Bank
Nieuwe functie
Hotel
Restaurant
School

Het voormalige AMRO-bankgebouw is getransformeerd tot Ramada Apollo Hotel en Hotelschool. De relatie met de omgeving is verbeterd en de gevel uit 1972 is 'opgepoetst'.

Opgave

Sinds de oplevering van het complex in de jaren zeventig heeft het gebouw vele bedrijven gehuisvest: ABN-Amro, het Gemeentelijk Administratie Kantoor, Pink Roccade en Getronics. Toen Getronics in 2008 onderdeel werd van KPN en vertrok naar Zoetermeer is het pand leeg komen te staan.

Aanpak

Na vertrek van Getronics is een haalbaarheidsonderzoek gedaan om naar een andere bestemming van het gebouw te zoeken. De ligging, het uitzicht en de groene omgeving zijn gunstige factoren gebleken voor een functiewijziging. Eind 2010 werd bekend dat het kantoorpand getransformeerd zou worden tot o.a. hotel en zijn er huurovereenkomsten gesloten. De transformatie is uitgevoerd naar het ontwerp van ZZDP architecten (hetzelfde bureau dat het gebouw heeft ontworpen, maar tegenwoordig in een andere samenstelling). De bestaande gebreken - gebrek aan interactie met het omliggende maaiveld en de spiegelende oranje beglazing - zijn aangepakt. Het grindbetonnen uiterlijk is bewaard gebleven, maar opgefrist.

Ontwerp

Hoofdvorm & interieur

Het voormalige bankgebouw bestaat uit een laagbouw van drie lagen (ca. 14.000m²) en een hoogbouw van 18 lagen (ca. 23.500 m²). Een entreegebouw verbond beide gebouwen met elkaar, maar is bij de transformatie afgebroken. Het complex beschikt daarnaast over een parkeergarage met parkeerdek voor 511 auto’s.

Het gehele complex is voorzien van een nieuwe gebouwschil, maar daarbij is de heldere architectonische opzet niet aangetast. Tussen de gereinigde ouderwetse grindbetonnen elementen is de beglazing vervangen. De nieuwe plinten, het groene terrassen landschap en de nieuwe programmatische invulling hebben ervoor gezorgd dat het complex veel beter benaderbaar is geworden. Ook de vernieuwde en transparante entree met een luifel verbeterd de toegankelijkheid.

Om de transformatie in korte tijd te kunnen realiseren zijn o.a. de badkamers in het hotel en die van de studentenkamers geprefabriceerd.

Programma

De laagbouw biedt onderdak aan een hotelschool, twee restaurants (gericht op gasten van buiten), een mediatheek, 128 studentenkamers en een klein hoteldeel. De hoogbouw telt 446 hotelkamers, een restaurant, een skybar, 8 vergaderzalen en sauna- en fitness faciliteiten.

Daglichttoetreding

Een nieuw glazen dak op een staalconstructie zorgt voor veel licht in de studie en eetruimte van de Hotelschool.

Isoleren/ energieverbruik

Het pand is gelegen aan de A10 waardoor er geluidswerend glas en een extra geluidsscherm op de begane grond is toegepast. De A10 veroorzaakt namelijk een geluidsbelasting van 70 dB op de gevel. Ook is de indeling erop aangepast door de gang een buffer te laten vormen tussen de snelweg en de leslokalen van de Hotelschool. Voor de geluidsisolatie tussen de hotelkamers zijn geluidsisolerende plafonds toegepast.

Constructie

De vloeren van het hotel zijn vrij indeelbaar door de dragende gevel en de dragende kernen. Iedere hotelkamer beschikt over twee geveldelen en is gebaseerd op het stramien van 1,85 meter.

Succesfactoren

Het gebied leidde aan een gebrek aan sociale controle waardoor een onveilige situatie ontstaan was. Het nieuwe programma in het complex heeft ervoor gezorgd dat er dag en nacht bezoekers en bewoners aanwezig zijn en er permanent toezicht is. De leefbaarheid in het gebied is door de transformatie sterk verbeterd.

Het hotel heeft een Greenkey Goud certificering. Het certificaat heeft het Ramada Hotel in ontvangst mogen nemen vanwege de nauwkeurige aandacht voor afvalscheiding, de LED verlichting waar het gehele hotel in is voorzien en de waterbesparende douches.

Meer informatie

Dit project is een inzending van De Gulden Feniks, de enige prijs die zich exclusief richt op het hergebruik van de bestaande gebouwde voorraad. De onafhankelijke stichting Nationaal Renovatie Platform (NRP) looft deze prestigieuze prijs ieder jaar uit voor de beste renovatie- en transformatieprojecten van Nederland. De Gulden Feniks wordt uitgereikt in de categorieën Renovatie, Transformatie en Gebiedstransformatie. Kijk voor meer informatie op www.guldenfeniks.nl en www.nrplatform.nl

Bouwjaar
1973
Architect (origineel)
Piet Zanstra
Architect (transformatie)
ZZDP Architecten
OIII Architecten (interieur)
Eigenaar
ProNam Aurora
Betrokken partijen
Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen
BAM Utiliteitsbouw bv regio Noordwest
Peak Development
Van Rossum Raadgevende Ingenieurs
Akotech
A. de Jong Groep
Bureau Sant en Co landschapsarchitectuur
Organisatie
NPH
Gebruiksoppervlakte
39000m²
Tijdelijk / permanent
Permanent
Gebruiker(s)
hotelgasten
studenten
restaurantgasten
Aantal eenheden (kamers/appartementen/werkunits)
600
Google map of Rembrandtparkgebouw, Amsterdam