Adres

Mussenstraat 21 1223 RB Hilversum Nederland

Monumentstatus
Gemeentelijk monument
Transformatiejaar
2012
Oude functie
Fabriek
Gemeentewerf
Nieuwe functie
Gamerooms
Kantoor

Spil Games kocht in 2012 de voormalige gemeentewerf Hilversum van de gemeente. In datzelfde jaar zijn de eerste twee panden getransformeerd. De industriële panden op het 1,8 hectare grote terrein worden de komende jaren getransformeerd. In 2030 zal de voormalige gemeentewerf aan de Mussenstraat het imago hebben van het ‘Media Nest’.

Opgave

De voormalige gemeentewerf van Hilversum is gelegen in het oosten van de stad, ten noorden van het spoor naar Amersfoort. In 1916 is de voormalige gemeentewerf gebouwd als farmaceutische fabriek. De fabriek in Hilversum is in 1929 gesloten, de productie verplaatst naar Meppel. De fabriek en het terrein werden gekocht door de gemeente Hilversum, die het vanaf 1930 ging gebruiken als gemeentewerf. In die tijd groeide Hilversum explosief en de gemeente had ruimte nodig voor opslag en om de vuilniswagens, straatveegmachines, rioolzuigers etc. te kunnen stallen en onderhouden.

Bijna het gehele cluster van gebouwen van de ‘Pharmaceutische Handelsvereeniging’ is nog aanwezig, alleen de schoorsteen is verdwenen. Wanneer er aanpassingen aan de panden gedaan moesten worden gebeurde dit provisorisch. De ontwikkelingsgeschiedenis van de voormalige gemeentewerf kan daardoor worden afgelezen in onder andere verschillende staalprofielen en slijtage in het metselwerk.

In 2011 heeft de voormalige gebruiker de gemeentewerf verlaten. Door ontbrekend onderhoud voldeed het complex niet meer aan de ARBO-eisen. Bovendien heeft de gemeente veel van de activiteiten geprivatiseerd.

Aanpak

De panden A en A1 op het stedenbouwkundig plan van Karres en Brands Landschapsarchitecten zijn naar ontwerp van architectenbureau Fritz getransformeerd. De transformatie van de gemeentelijke werkplaats is de eerste stap van de ontwikkeling van de creatieve campus met de naam Werf35. Spil Games is de initiatiefnemer van de herontwikkeling.

Spil Games is een internationaal online gaming bedrijf met ruim 250 medewerkers in dienst. Op 20 maart 2012 heeft Spil Games de voormalige gemeentewerf gekocht van de gemeente Hilversum. De plannen van de onderneming sluiten aan bij de wensen van de gemeente. De karakteristiek van de oude industriële bebouwing blijft behouden en de nieuwe identiteit past uitstekend bij de mediastad. Zie voor meer informatie: ‘Stedenbouwkundige visie Spil Games Campus’.

Ontwerp

Hoofdvorm & interieur

Op het terrein van de voormalige gemeentewerf staan zeven gebouwen. De oorspronkelijke fabriek uit 1916 is het gebouw in het midden met de drie puntdaken. De latere uitbreidingen (1917-1924) hebben allemaal sheddaken. De panden A en A1, de voormalige gemeentelijke werkplaats, zijn getransformeerd. Spil Games heeft daardoor al op korte termijn intrek kunnen nemen in de voormalige gemeentewerf. De oorspronkelijke constructie van gebouw A en A1 is niet aangetast bij de transformatie door nieuwe ruimten als dozen in het gebouw te plaatsen.

Er is een heuse glijbaan ontworpen die midden in het gebouw, direct achter de ingang, uitkomt.

De geplande nieuwbouw heeft ook de kenmerkende sheddakstructuur. Door de structuur door te zetten ontstaat er een flexibel systeem dat een vanzelfsprekende invulling geeft aan de uitbreidingen.

Programma

Werkplekken, vergaderruimten en gamerooms.

Isoleren/ energieverbruik

Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld door een hybride systeem. Koeling en verwarming geschiedt door straling via de vloerverwarming en tegelijk via ventilatie.

Meer informatie

Dit project is een inzending van De Gulden Feniks, de enige prijs die zich exclusief richt op het hergebruik van de bestaande gebouwde voorraad. De onafhankelijke stichting Nationaal Renovatie Platform (NRP) looft deze prestigieuze prijs ieder jaar uit voor de beste renovatie- en transformatieprojecten van Nederland. De Gulden Feniks wordt uitgereikt in de categorieën Renovatie, Transformatie en Gebiedstransformatie. Kijk voor meer informatie op www.guldenfeniks.nl en www.nrplaform.nl

Bouwjaar
1924
Architect (origineel)
onbekend
Architect (transformatie)
Architectenbureau Fritz
Karres en Brands
Eigenaar
Spil Games
Betrokken partijen
Gemeente Hilversum
Aalberts Bouw
Bouhuijzen Vastgoed
Technion Adviseurs
Wilbeek Bouw en onderhoud
Organisatie
NPH
Gebruiksoppervlakte
1535m²
Tijdelijk / permanent
Permanent
Gebruiker(s)
medewerkers van Spil Games
Google map of Gemeentewerf, Hilversum