Adres

Hinthamerstraat 190 5211 MX Den Bosch Nederland

Monumentstatus
Rijksmonument
Transformatiejaar
2017
Oude functie
Kantoor
Winkel
Wonen
Nieuwe functie
Horeca
Winkels
Wonen

De Drie Mollen bestaat eigenlijk uit twee panden, met hun oorsprong in de 16e en 17e eeuw. Deze panden werden in 1818 aangekocht door de familie Sweens. Deze familie bouwde vanaf 1818 haar koffiebranderij ‘De drie Mollen’ uit tot de op een na grootste van Nederland. Deze branderij bevond zich achter het woonhuis, aan de Willemskade. In De Drie Mollen, waar de familie woonde, bevond zich ook een koffiewinkel.

Begin 1900 gaf de familie opdracht om de beide panden te voorzien van een gezamenlijke voorgevel. Waarschijnlijk was Ed. Cuypers hiervan de architect. De voorgevel is opgebouwd in neorenaissance stijl, in de winkelpui zijn Art Nouveau elementen aangebracht. De familie Sweens had ook een koffiewinkel in de Drie Mollen, dat interieur is nog volledig intact en heeft ook een monumentale status gekregen. In het pand zijn veel originele elementen uit de verschillende bouwperioden bewaard gebleven. In de loop der tijd kwamen er nog verschillende uitbouwen bij, zoals een serre en kantoren.

De koffiewinkel was nog tot 2013 in bedrijf. De productie van koffie was al sinds 1985 uit ’s-Hertogenbosch verdwenen en verplaatst naar Bolsward. Inmiddels is Koffiebranderij De Drie Mollen overgegaan in Japanse handen. Maar het pand aan de Hinthamerstraat, woonhuis van de familie die aan de wieg stond van deze succesvolle onderneming, is intact en krijgt dus een nieuwe toekomst. Zo blijft een belangrijke herinnering aan de economische geschiedenis van ’s-Hertogenbosch bewaard.

SUCCESFACTOREN en aandachtspunten

Lucas Polman is nu met zijn tweede grote restauratieproject bezig. Die ervaring heeft hem de volgende inzichten opgeleverd:

  • Neem de tijd! Het loont om de tijd te nemen om te kijken welke ingreep het best past bij je monument. Je wordt al snel naar richting bepaalde, vaak ook dure, oplossingen gezogen, die de sfeer in je monument uiteindelijk niet ten goede komen. Een verzakking in de buitenmuur moest aangepakt, daar hebben we veel tijd aan besteed. Enerzijds was het doel verder verzakken te voorkomen en anderzijds moest ook die door verzakking ontstane welving in die buitenmuur blijven bestaan, omdat je zo ziet wat de tijd met een monument doet.
  • Ga realistisch om met de overheid. Als je een monument koopt, moet je een realistische blik hebben op hoe je omgaat met je monument en met de betrokken gemeente. Begin met respect voor het monument. Als je van daaruit in gesprek gaat met de overheid, dan heb je een gemeenschappelijk doel. Dan is het gemakkelijker om samen tot oplossingen te komen, waarbij het vaak een kwestie is van geven en nemen.
  • Wees flexibel. Weet dat je heel veel niet van tevoren kan bepalen. Werk met een aannemer waar je goed contact mee hebt, zodat je gedurende het proces regelmatig goed kan overleggen over ontstane situaties en de oplossingen daarvoor.

FINANCIERING

Net als bij zijn eerste monument, een woonboerderij, klopte Lucas Polman ook nu weer aan bij het Restauratiefonds. Hij heeft een Restauratiefonds-hypotheek en een Monumenten-hypotheek.

DUURZAAMHEID

Het pand had 0,0 % isolatie, daar moest wat aan gebeuren om modern wooncomfort te bereiken. Er is gekozen voor een ‘damp-open isolatiesysteem’. Hiermee wordt voorkomen dat er vochtproblemen ontstaan in het gebouw. Traditionele isolatiematerialen, zoals houtvezelplaten, helpen hierbij. Daarnaast is op een aantal plaatsen wandverwarming aangelegd. Dat heeft een hoog rendement en zorgt voor een comfortabele warmte in huis. Waar mogelijk wordt dubbel glas geplaatst. Deze maatregelen zullen tot een relatief hoog isolatieniveau leiden en dus zal uiteindelijk het energielabel met sprongen vooruit gaan. En het wooncomfort uiteraard ook!

Contact en links

De website van ODM architecten
De Drie Mollen

 

Bouwjaar
Tussen 1600-1700
Architect (origineel)
Ed. Cuypers
Architect (transformatie)
Sibo de Man van ODM Amsterdam
Eigenaar
Lucas Polman
Betrokken partijen
Lucas Polman
Nationaal Restauratiefonds
Gemeente ’s-Hertogenbosch
Bouwbedrijf Smits &Znn te Oirschot
J. van de Plas bv Restauratietimmerwerken sinds 1754
Wandstyling.com
Groenebouwmaterialen.nl
Photocolors
Gebruiksoppervlakte
725m²
Tijdelijk / permanent
Permanent
Monumentnummer
1014411
Google map of De Drie Mollen, Den Bosch