Adres

Brinklaan 115 1404 GB Bussum Nederland

Monumentstatus
Rijksmonument
Transformatiejaar
2003
Oude functie
Kerk
Nieuwe functie
Wonen

Elk monument vertelt een eigen verhaal en geeft daarmee een gezicht aan een buurt, plaats of regio. Omdat deze prachtige herbestemming in 2003 getransformeerd is, kunnen de gegevens inmiddels verouderd zijn. Evenzogoed blijft dit verhaal een inspiratiebron voor uw herbestemmingsplannen van religieus erfgoed.

De St. Vituskerk werd rond 1884 gebouwd als vervanging van een te klein geworden kerk op dezelfde plek. De beroemde architect Pierre Cuypers bouwde hem naar voorbeeld van de gotische Broederenkerk in Zutphen. Zijn zoon ontwierp de toren naar voorbeeld van de kerk in Eemnes. 

In de jaren tachtig van de vorige eeuw kwam de St. Vitus leeg te staan; een van de eerste slachtoffers van de voortschrijdende secularisatie. De ramen werden ingegooid waardoor duiven in en uit konden vliegen. Om het verval van de kerk enigszins te beperken werd onderhoud verricht door vrijwilligers. Bijna 20 jaar stond de kerk onbenut. In 1988 verwoestte een brand ook nog eens het beroemde Adema-orgel en een groot deel van het interieur. Hierdoor raakte het verval in een stroomversnelling.

Vele ideeën voor nieuwe bestemmingen passeerden de revue. In eerste instantie gingen de gedachten uit naar een sociale of culturele bestemming. Later werden plannen bedacht voor een meer zakelijke functie zoals een congrescentrum, winkelcentrum, repetitieruimte en opnamestudio. Echter waren de benodigde gelden voor de realisatie van deze plannen niet haalbaar.

Uiteindelijk werd in 1998 besloten door de aannemer dat de enige manier om de kerk te behouden was om deze op te delen in koopappartementen. Zo zou iedere bewoner een beetje kerkeigenaar worden en daarmee was de kerk verzekerd van het hoognodige onderhoud.

Na de herbestemming

De vereniging van eigenaren (vve) van de St. Vitus is kerngezond. Het onderhoudsprogramma vormt wel een forse aanslag op de gevormde reserves. Het onderhoud van de kerk wordt uitbesteed. Iedere twee jaar is er een keuringsmoment welke wordt uitgevoerd door de Monumentenwacht Noord-Holland. Voor het onderhoud dat daar uit komt, selecteert zusterorganisatie Bouwadvies Groot Holland de aannemers. Zij vragen offertes op, vergelijken deze en begeleiden het gehele onderhoudswerk. 

Wanneer een kerk een meerjarenplan heeft voor het onderhoud, kan er een Brim-subsidie aangevraagd worden. De Sint Vituskerk heeft twee Brim-subsidies uitgekeerd gekregen. De overheid komt met deze subsidie tegemoet in de kosten van het reguliere onderhoud.

Vind de juiste specialist voor uw monument in de SpecialistenWijzer op Monumenten.nl, met expertise in onderhoud, restauratie en verduurzaming. Voor elke klus een geschikte specialist met kennis van en hart voor monumenten. 

Bouwjaar
1884
Architect (origineel)
Pierre Cuypers
Architect (transformatie)
Egbert Kielstra
Cees Schippers
Eigenaar
VVE
Betrokken partijen
Van Zwol (onderdeel van Heijmans Vastgoed)
Gemeente Bussum
Bouwadvies Groot Holland
Monumentenwacht Noord-Holland
Organisatie
Van Zwol (onderdeel van Heijmans Vastgoed)
Tijdelijk / permanent
Permanent
Aantal eenheden (kamers/appartementen/werkunits)
32
Monumentnummer
11460
Google map of Sint Vituskerk, Bussum