Spaardersbad, Gouda
AD - 15 februari 2018

Dat kan binnen een jaar in het Spaardersbad in Gouda. Op zijn laatst zal de bouw van 6 woningen in april gaan beginnen. Januari volgend jaar worden de woningen opgeleverd.

De woningen zijn vernoemd naar zwemslagen, zoals schoolslag en borstcrawl. Met hun gevel komen die te liggen op en onder de badrand, rondom het bassin. Drie huizen krijgen hun voordeur in de buitengevel. De bewoners van de andere drie woningen komen binnen via de gezamenlijke binnentuin en nemen dan de trap om op de eerste verdieping - die ligt op de badrand - hun woning binnen te gaan. De huizen krijgen over bijna de gehele breedte een glazen gevel: vanaf de badrand tot de nok van het dak.

Het Spaardersbad uit 1938 heet zo omdat Gouwenaars in crisistijd - rond 1933 - een actie opzetten om geld te sparen voor een overdekt zwembad. Sinds 1990 is het een gemeentelijk monument. ,,Veel elementen herinneren aan het oorspronkelijk zwembad. In de nieuwe entreehal, op de plek van de voormalige technische ruimte, komen historische sfeerfoto's van het zwembad aan de wand. En op de plaats van de oorspronkelijke karakteristieke schoorsteen komt een nieuwe glazen liftschacht."

Foto: © Sandra Zeilstra