Fort de Batterijen, Nieuwegein
Unesco - 27 juli 2021

Op 26 juli heeft het Werelderfgoedcomité van Unesco de Hollandse Waterlinies op de Werelderfgoedlijst geplaatst. De inschrijving is een uitbreiding van de Stelling van Amsterdam met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Beide verdedigingslinies gaan verder als Werelderfgoed ‘Hollandse Waterlinies’.

Het behalen van de felbegeerde status was nog geen gelopen race. Eerder dit jaar adviseerde expertiseorgaan ICOMOS aan het Werelderfgoedcomité om het dossier terug te verwijzen naar Nederland, zodat het verder kon worden verbeterd. Het Comité koos er echter voor om de Hollandse Waterlinies direct in te schrijven.

Hollandse Waterlinies

De Hollandse Waterlinies vormen een verdedigingssysteem dat zich over 200 km uitstrekt langs de rand van het bestuurlijke en economische hart van Nederland. Het bestaat uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam, Werelderfgoed sinds 1996.

Het systeem, gebouwd tussen 1815 en 1940, bestaat uit een netwerk van 96 forten, dijken, sluizen, gemalen, kanalen en inundatiepolders, die samen Nederland beschermen door het principe toe te passen van tijdelijke overstroming van het land. Het is ontwikkeld dankzij de speciale kennis van de waterbouwkunde voor defensiedoeleinden die sinds de 16e eeuw door de Nederlanders werd bewaard en toegepast. Het ondergelopen land was niet begaanbaar, maar te ondiep om te bevaren. Elk van de polders langs de lijn van vestingwerken heeft zijn eigen inundatievoorzieningen. Nergens ter wereld vind je een waterverdedigingslinie van deze omvang, in een zo goed bewaarde toestand.

Internationale erkenning

Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie, vindt de inschrijving een prachtig moment voor ons land. “Een geweldige prestatie van alle betrokkenen. We mogen trots zijn op deze internationale erkenning. Maar laten we nu niet vergeten, dat er met de erkenning ook een grote verantwoordelijkheid komt: er heel goed voor te zorgen. Door deze inschrijving heeft Nederland zich aan dat doel internationaal gecommitteerd”.

Boris van der Ham, voorzitter Stichting Werelderfgoed Nederland, “Deze uitbreiding maakt het verhaal van onze Waterlinies compleet: Een volledig doordacht verdedigingssysteem door het gebruik van water. Uniek in de hele wereld en daarom staat dit erfgoed terecht als één Werelderfgoed op de lijst”.

Fort de Batterijen, Nieuwegein

Een van die nieuwere verdedigingswerken is Fort de Batterijen bij Nieuwegein. Dit fort is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die rond 1870 werd aangelegd. De Waterlinie deed dienst tot 1940, daarna raakten grote delen van de verdedigingswerken in verval. Fort de Batterijen werd nog lang gebruikt als opslaglocatie van Rijkswaterstaat. In 2015 werd het Fort te koop aangeboden.

Martijn Geerdes en Mark Bliekendaal runnen samen evenementenbureau ID310 en ze waren al lange tijd op zoek naar een locatie, die beter zou passen bij waar ze met hun werk voor staan en die onderdak zou kunnen bieden aan uitbreiding van hun aanbod. Bij de eerste bezichtiging van het fort zagen ze meteen de mogelijkheden, al was het geheel behoorlijk aangetast.

Lees het verhaal over de herbestemming van Fort de Batterijen