Adres

Willibrorduslaan 2 5581 GE Waalre Nederland

Monumentstatus
Rijksmonument
Transformatiejaar
2015
Oude functie
Woonvilla
Nieuwe functie
Vergader- en evenementenlocatie
Bouwjaar
1900
Eigenaar
Arlo Vastgoed
Betrokken partijen
Timmerfabriek Loomans, van Herbert Bakker Dakwerken, Monumentenwacht Brabant, Monumentencoach
Organisatie
Arlo Vastgoed
Gebruiksoppervlakte
540m²

Villa de Brink is een pand op een mooie, beeldbepalende plek in Waalre en werd in 1900 gebouwd in opdracht van een linnenfabrikant. Het fabriekje staat achter de villa en is nu in gebruik als het Waalres Museum.
Vier jaar lang heeft de eigenaar Arlo Vastgoed aan de restauratie en herbestemming van ‘Villa de Brink’ aan de markt in Waalre gewerkt. Sinds eind 2015 is het rijksmonumentale pand volledig hersteld en in gebruik als inspirerende vergaderlocatie. Het pand bestaat uit drie verdiepingen met elk 180 vierkante meter ruimte.

Succesfactoren & aandachtspunten

  • De monumentencoach heeft de eigenaar in alle fasen van het project kunnen adviseren: over het opbouwen van kennis over het pand, over de financiering en over het vergunning traject. Zij heeft ons in contact gebracht met een historicus, die het cultuurhistorisch rapport maakte. Dit hielp in het contact met de gemeente. Verder heeft de Monumentenwacht Brabant een bouwkundig rapport uitgebracht. Voor de eigenaar waren deze rapporten in de opstartfase erg belangrijk
  • Het belangrijkste wat projectleider Valerie Fick geleerd heeft tijdens de vier jaar durende restauratie is geduld. Voor een project van deze omvang moet veel tijd uitgetrokken worden waarbij vakmanschap de tijd krijgt. Door tegenslagen, zoals boktor en zwam, heeft Valerie de planning al snel los moeten laten

Financiering


De financiering van het omvangrijke project is opgedeeld in drie delen, evenals de uitvoering van de restauratie. In de eerste fase is de buitenkant van het pand aangepakt, opgevolgd door de binnenkant. In de laatste fase is het meerwerk van de restauratie meegenomen. Om de restauratie mogelijk te maken is er gebruik gemaakt van zowel de laagrentende Restauratiefonds-hypotheek als de Monumenten-hypotheek van het Restauratiefonds.

Duurzaamheid


Het houtwerk in Villa de Brink dat geheeld of gerestaureerd moest worden is gemaakt of gerestaureerd door Timmerfabriek Loomans. Alle kozijnen zijn in detail uitgetekend en opnieuw gemaakt, waardoor dubbelglas toegepast kon worden zonder dat er iets veranderde aan het aanzicht. Dit is een belangrijke slag op het gebied van energiebesparing.
Met de intentie het pand een energielabel A te bezorgen is ook het gehele dak vernieuwd, isolatie is aangebracht, een warmtepomp is geïnstalleerd en is er gekozen voor duurzame verlichting.

Contact & links


Wilt u meer weten over villa de Brink in Waalre? Ga naar www.debrink-waalre.nl en krijg een indruk  van hun inspirerende vergaderruimtes.