Adres

Ganzenmarkt 26 3512 GE Utrecht Nederland

Monumentstatus
Rijksmonument
Transformatiejaar
2014
Oude functie
Fabriek
Nieuwe functie
Hotel
Restaurant

​Dineren, logeren of borrelen in een rijksmonumentaal stadskasteel uit 1302 en de aangrenzende gemeentelijk monumentale woning uit de 15e eeuw. Dat kan aan de Ganzenmarkt in hartje Utrecht. Willem Klaassen en Dick Hoek, ondernemers met liefde voor monumenten, hebben  het complex tot een drie-eenheid van boetiekhotel, restaurant en grand café herbestemd.

Nadat de panden in gebruik waren door matrassenfabriek Ubica (van 1931 tot 1990), zijn de gebouwen zijn 21 jaar lang gekraakt geweest. Een grondige schoonmaak waarbij 300 kuub aan vuil werd verwijderd, creëerde ruimte voor de bouwvakkers. Vervolgens kon de restauratie in juli 2013 starten met de bouw. In juni 2014 zijn de deuren geopend van hotel Mother Goose en Grandcafé Ubica, die een prachtig onderkomen bieden aan haar gasten in het hart van de stad.

Succesfactoren

Dankzij de duurzame maatregelen die zijn toegepast heeft het complex een energielabel A gekregen en het Green Key milieucertificaat in ontvangst mogen nemen.

Financiering

Voor de financiering hebben Willem Klaassen, Dick Hoek en nog drie vrienden eigen vermogen geïnvesteerd. Daarnaast hebben zij gebruik gemaakt van een laagrentende lening van het Utrechts Restauratiefonds en de Totaal-financiering van Triodos Bank en het Nationaal Restauratiefonds. 

Duurzaamheid

Duurzaamheid was een belangrijk uitgangspunt bij de herbestemming van het pand. De grootste uitdaging zat in het behoud van van de aanwezige monumentwaarden en het creëren van het gewenste comfortniveau. De duurzame oplossingen mochten hier geen afbreuk op doen. De duurzame installaties en maatregelen maken dit monument klaar voor de toekomst. Dankzij de volgende maatregelen heeft het complex een energielabel A toegewezen gekregen:

  • Zonnecollectoren
  • Zonnepanelen
  • Lucht warmtepompen
  • Warmteterugwin systeem
  • Glaswolisolatie
  • Voorzetramen

Contact en links

Wilt u meer weten over hotel Mother Goose, gevestigd in de voormalig Ubica panden? 
Ga naar mothergoosehotel.com en krijg een indruk van het hotel en haar karakteristieke kamers.
Of kijk op de website van Grand café Ubica.

Vind de juiste specialist voor uw monument in de SpecialistenWijzer op Monumenten.nl, met expertise in onderhoud, restauratie en verduurzaming. Voor elke klus een geschikte specialist met een vermelding van de belangrijkste expertises.

Bouwjaar
1302
Architect (transformatie)
Leo Wevers
Eigenaar
Willem Klaassen en Dick Hoek
Betrokken partijen
Wevers & Van Luipen
Morph Design
Berkel Bouw
Triodos Bank
Nationaal Restauratiefonds
Organisatie
Projectontwikkelaar Klaassen
Gebruiksoppervlakte
1070m²
Tijdelijk / permanent
Permanent
Gebruiker(s)
Mother Goose Hotel
Grandcafé Ubica
Monumentnummer
450416
Extra informatie

Het aangrenzende gemeentelijke monument, van oorsprong een woning, stamt uit de 15 e eeuw.

Het rijksmonumentale stadskasteel was voor de herbestemming gekraakt. Daarvoor was de matrassenfabriek Ubica erin gevestigd.

Google map of Ubica-panden, Utrecht