Adres

Stenevate 9a 4451 KB Heinkenszand Nederland

Monumentstatus
Rijksmonument
Transformatiejaar
2002
Oude functie
Boerderij
Nieuwe functie
Raad- en trouwzaal
Bouwjaar
1925
Architect (origineel)
onbekend
Architect (transformatie)
Bedaux de Brouwer Architecten
Eigenaar
Gemeente Borsele
Betrokken partijen
Tuin- en landschapsarchitectenbureau Bosch Slabbers, Room Art & Living Enzo
Organisatie
NPH
Monumentnummer
509202

Opgave

Heinkenszand is de kern van de landelijke gemeente Borsele. De landbouw heeft in deze gemeente altijd een prominente rol gespeeld. Boederij 't Hof Stenevate is een voorbeeld van een agrarische ontwikkeling maar door uitbreiding van het centrum van Heinkenszand is de boerderij geabsorbeerd door het dorp en verloor het zijn agrarische gebruik. Om de monumentale boerderij als karakteristiek pand van Heinkenszand te behouden kocht de gemeente ’t Hof Stenevate.

Aanpak

In 1995 is de boerderij verkocht aan de projectontwikkelaar Bij de Vaate uit Zierikzee. De gemeente Borsele kocht de boerderij op 2 augustus 1996. In eerste instantie werd de boerderij aangekocht om het monument te onderhouden zodat de geschiedenis van de regio zichtbaar bleef. De boerderij was buiten gebruik en er ontstond ruimtegebrek in het bestaande gemeentehuis. Beide knelpunten zijn opgelost door herbestemming van de boerderij die tegenover het bestaande gemeentehuis gelegen is. 't Hof Stenevate heeft een nieuwe sociale functie gekregen.

Ontwerp

De boerderij beschikt deels over zijn oorspronkelijke vorm en is deels getransformeerd in een moderne en strakke ruimte.

Hoofdvorm & interieur

Het gebouw heeft grote lengte- en breedtematen, een houten karkas. Het karkas heeft in het ontwerp een rol als kathedraal, alles wat de grootsheid zou verminderen is buiten het gebouw geplaatst, de grootte van de boerderij was het uitgangspunt. Om het gevoel van openheid te handhaven zijn met twee glazen wanden drie compartimenten in de schuur gecreëerd. De middelste is de entree, links ervan bevindt zich de trouwzaal en rechts de raadszaal. In de middelste ruimte is een trap gebouwd die leidt tot de entresol die wordt gebruikt als publieke tribune. In de aanbouw, achter en aan de zijkant van de boerderij maar geheel losstaand, bevinden zich toiletten, keuken en raadscafé. Een glazen serre vormt de verbinding tussen de aanbouw en de schuur. Het materiaalgebruik is voornamelijk hout en glas.

Programma

De gemeente wilde het gehele programma in de schuur kwijt, maar de architect wilde alles wat de grootsheid zou verminderen buiten het gebouw plaatsen. Alle faciliteiten - een raadzaal, trouwzaal, keuken, de toiletten en het raadscafé - zijn gerealiseerd. De toiletten, keuken en het raadscafé zijn gesitueerd in de aanbouw.

Erf

Het erf is afgestemd op de monumentale boerderij. Het erf is geheel open en voorzien van grind, op diverse plekken zijn plantvakken geplaatst en rondom het erf is een beukenhaag geplant.

Financiering

De investering ten behoeve van de herbestemming van de monumentale boerderij was 1,5 miljoen euro.

Valkuil

De kosten van de renovatie en herbestemming zijn 1,1 miljoen gulden hoger uitgekomen dan eerst de bedoeling was. Grote rol daarin hebben de aannemerskosten, die zijn 9 ton (in guldens) hoger uitvallen dan in december 1999 was voorzien.

Meer informatie