Adres

Lange Haven 71 3111 CB Schiedam Nederland

Monumentstatus
Rijksmonument
Transformatiejaar
2015-2018
Oude functie
Woonvilla
Nieuwe functie
Hotel
Bouwjaar
1750
Eigenaar
Corina Waaijer
Betrokken partijen
Burgy Bouw
Bouwkundig adviesbureau Polderman
Gebruiksoppervlakte
900m²
Tijdelijk / permanent
Permanent
Gebruiker(s)
Zakelijk en particulier verblijf
Aantal eenheden (kamers/appartementen/werkunits)
20
Monumentnummer
33179

Een vervallen 18e-eeuwse patriciërswoning is door Corina Waaijer herbestemd tot boetiekhotel. Na drie jaar restaureren is Stadsvilla Mout helemaal ‘af’. Gasten kunnen hier sinds de zomer van 2018 aangenaam verblijven, middenin het oude centrum van Schiedam, aan de Lange Haven. Hier is de geschiedenis voelbaar en soms zelfs te ruiken!  Mout ligt namelijk recht tegenover het Jenevermuseum, waar van alles te leren en op te snuiven is over de eeuwenlange geschiedenis van de jeneverproductie.
 

Feesten en verval

Corina Waaijer kocht het vervallen rijksmonument uit 1750 in 2015. Ze gaf haar kleinschalige hotel de naam ‘Stadsvilla Mout’, een verwijzing naar het verleden van de patriciërsfamilie Van Pelt die het pand ooit bewoonde. Deze familie zat, zoals zovelen in Schiedam in die tijd, ‘in de jenever’. Mout is het basis-ingrediënt voor jenever; met deze drank is de geschiedenis van Schiedam en van het pand nauw verweven. Vanaf 1894 werd het pand eigendom van de Rooms Katholieke Volksbond, die het in 1905 omdoopte tot theater De Arcade, waar tot in de jaren negentig optredens waren en feest werd gevierd.  De laatste decennia stond het pand leeg. Door de jarenlange leegstand gingen helaas veel originele details verloren. Gelukkig is de vijf vensterassen brede lijstgevel weer in ere hersteld in de Lodewijk XVI- stijl. En bij binnenkomst roept de marmeren gang meteen gedachten aan een statig verleden weer op.


Financiering

De herbestemming van Stadsvilla Mout kostte zo’n drie miljoen euro. Een deel van dit bedrag werd gefinancierd via het Nationaal Restauratiefonds, die het meest gunstige financieringspakket voor monumenteigenaar Corina Waaijer samenstelde. Een ander deel van het benodigde geld heeft Corina Waaijer kunnen financieren via haar zakenpartner Bart Dura. Dura investeert regelmatig in de herbestemming van monumentale panden. Zo was hij eerder financier van Stadsvilla Mozaic, in Den Haag, ook een boetiek hotel van Corina Waaijer, dat gevestigd is in twee gemeentelijke monumenten.


Duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid

Uiteraard is in het pand zoveel mogelijk van het originele materiaal hergebruikt, zoals de paneeldeuren. Beneden voor de toiletten zijn ze helemaal origineel en bij de kamers zijn ze brandwerend gemaakt. Het gehele pand is voorzien van sensor ledlampen en het licht in de kamer is gekoppeld aan de activatie via een sleutelkaart. Het originele ontwerp van de raamkozijnen zijn voorzien van dubbelglas of er zijn achterzetramen geplaatst.  Naast isolatie en energiebesparende (licht)systemen, zijn er natuurlijk waterbesparende douches en wordt het afval gescheiden. Helaas bood het pand geen ruimte om een warmtepompinstallatie te plaatsen en waren zonnepanelen niet toegestaan.


Succesfactoren en aandachtspunten; tips van Corina Waaijer:

 • Zorg voor een bouwteam dat je kan vertrouwen
  Verzamel mensen om je heen die  goed zijn in hun vak en beslissingen nemen vanuit jouw gedachtengoed. Als je dat vertrouwen niet kan hebben, gaat de aandacht in de verkeerde dingen zitten.
   
 • Accepteer dat kwaliteit geld kost
  Corina Waaijer verspilde achteraf bezien een jaar tijd, omdat ze de restauratie low budget wilde aanpakken. De eerste aannemers die ze vroeg, renden meteen weer naar buiten, omdat ze het project niet aandurfden. Werken met professionals gaat doorgaans sneller en ze maken minder fouten.
   
 • Blijf goed aangesloten op het bouwteam
  Je kan een project sturen door als opdrachtgever op de kosten te gaan zitten en iedere week in je spreadsheet te duiken. Je kan die tijd ook besteden aan nauw contact met je bouwteam. Zo ben je beter op de hoogte van de keuzes die gemaakt moeten worden: je hebt meer weet van de inhoud en niet alleen van de kosten. Bovendien krijgt het bouwteam zo een goed beeld van de wensen van de opdrachtgever. Toon respect voor de expertise van de mensen die voor je werken en creëer begrip voor jouw afwegingen. Jij moet geld gaan verdienen met het pand, daar kan je bouwteam je bij helpen! Samen vind je een balans die goed is voor het pand en voor je onderneming.
   
 • Wees overtuigd van je plan, maar sta ook open voor goede ideeën van anderen
  Corina Waaijer is blij met het enige originele stukje buitenmuur op de begane grond dat nog wel in redelijke staat was en behouden is gebleven. Anderen wezen op de schoonheid en het belang ervan en dus paste ze haar plannen aan. De keuken is daardoor nu aan de krappe kant, maar die oude muur maakt dat meer dan goed.
   
 • Zorg dat je financiers verstand hebben van monumenten en ervan houden
  Zorg dat je financiers hebt die weten dat je als initiatiefnemer van een herbestemming soms voor onvoorziene kosten komt te staan en die begrijpen dat een monument soms vraagt om duurdere keuzes. Een partij als het Restauratiefonds snapt bijvoorbeeld dat (kostbaar) marmer de belevingswaarde van het monument ten goede komt.  Daarom wordt een wat langere terugverdientijd geaccepteerd.


Contact en links

Stadsvilla Mout bezoeken? www.stadsvillamout.nl

Meer stadsvilla's bekijken die zijn herbestemd? Bekijk hier.