Adres

Boeijinkweg 9 7105 CG Huppel Nederland

Monumentstatus
Rijksmonument
Transformatiejaar
2007
Oude functie
Boerderij
Nieuwe functie
Zorg

Scholtengoed Boeijink is een rijksmonumentaal boerderijcomplex dat dateert uit 1764. Scholtengoederen zijn kenmerkend voor de omgeving. In 2001 werd scholtengoed Boeijink door de laatste bewoners aan Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen nagelaten. De historische boerderij en de schuren zijn getransformeerd tot zorgwoningen. Het erf en de boomgaard met traditionele rassen zijn in ere hersteld.

De opgave

Om het rijksmonument te kunnen behouden, heeft Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen er voor gekozen om restauratie te combineren met een nieuwe, maatschappelijk nuttige functie. Via woningcorporatie De Woonplaats is dat wonen met zorg voor verstandelijk beperkten geworden. De Woonplaats was bij aankoop verplicht om de boerderij helemaal op te knappen. De staat van de boerderij en de bijbehorende schöppen was slecht. De kleine schöppe was half ingestort en moest helemaal gesloopt en opnieuw opgebouwd worden. De grote schöppe moest worden gestript en het koetshuis moest – ondanks monumentenstatus - worden gesloopt. Het oorspronkelijke plan bestond uit negen wooneenheden; zeven in de boerderij en twee in de kleine schöppe. Uiteindelijk zijn er in de grote schöppe ook nog drie wooneenheden gekomen. In de boerderij bevinden zich ook de gemeenschappelijke ruimten. 

Aanpak

Tot aan de bouw heeft er een kraakwacht in de boerderij gewoond. De rijksdienst voor monumenten keurde het bouwplan in eerste instantie af vanwege de dakramen en de lift. Zonder de lift zou het plan niet voldoen aan de eisen van een zorginstelling, dus die is er uiteindelijk toch gekomen. De dakramen zijn wel aangepast. In samenwerking met de gemeente zijn de vergunningen aangevraagd en is de bestemmingsplanprocedure gestart. Terwijl het bestemmingsplan ter inzage lag heeft een omwonende boer protest ingediend, maar die heeft dat na enige tijd ingetrokken. Uiteindelijk is de bouw in 2005 van start gegaan. De bouw is voortvarend verlopen. Eind 2006 werden de kleine schöppe en de boerderij opgeleverd. Omdat het plan van de grote schöppe pas later ontstond, werd deze een jaar later, eind 2007, opgeleverd.

Duurzaamheid

Tijdens de restauratie is er met isolatie en monumentenglas verduurzaamd. De eigenaars concentreren zich nu op onderhoud.

Financiering

Voor het project is een EFRO subsidie verkregen. Het project is verder gefinancierd door de woningcorporatie zelf.

Succesfactoren

  • De samenwerking tussen alle partijen
  • Het uiteindelijke resultaat

Valkuilen

  • De dakramen. Doordat deze kleiner moesten worden, hebben enkele appartementen nu wat minder daglicht en onvoldoende uitzicht.

Meer informatie

Vind de juiste specialist voor uw monument in de SpecialistenWijzer op Monumenten.nl, met expertise in onderhoud, restauratie en verduurzaming. Voor elke klus een geschikte specialist met een vermelding van de belangrijkste expertises.

Bouwjaar
1764
Architect (origineel)
Onbekend
Architect (transformatie)
Boerman Kreek Architecten B.V.
Eigenaar
Woningcorporatie De Woonplaats
Gelders Landschap
Betrokken partijen
Aannemer Ten Haken (tegenwoordig WAM en van Duren)
Provincie
Gemeente
De Woonplaats
Organisatie
BOEi
Gebruiksoppervlakte
1200m²
Tijdelijk / permanent
Permanent
Gebruiker(s)
Mensen met een verstandelijke beperking
Aantal eenheden (kamers/appartementen/werkunits)
12
Monumentnummer
523461
Google map of Scholtengoed Boeijink, Huppel