Adres

Galderseweg 81 4936AE Breda Nederland

Monumentstatus
Rijksmonument
Transformatiejaar
2017-2022
Oude functie
Zorgcomplex
Nieuwe functie
Wonen

De Klokkenberg was, in de jaren 50 van de vorige eeuw, het grootste en modernste tuberculose sanatorium van Nederland. De zorginstelling, met een sterk rooms-katholiek karakter, bood onderdak en zorg aan honderden tbc-patiënten. Een sanatorium betekent letterlijk: een gebouw dat gezond maakt. Na de Tweede Wereldoorlog werden overal in de westerse wereld Sanatoria gebouwd als gevolg van een hernieuwde tbc-uitbraak in die tijd. Tbc was een zeer besmettelijke ziekte waardoor isolatie van patiënten een noodzaak was. In 1951 werd de eerste steen van De Klokkenberg gelegd, in 1953 arriveerden de eerste patiënten.

De meeste sanatoria werden gebouwd in opdracht van een kerk, zo ook De Klokkenberg. Kenmerkend voor het rooms-katholieke karakter is de imposante kapel die centraal staat op het terrein. De Klokkenberg bestaat uit een verzameling gebouwen, een zogenaamd ensemble, waaronder de kapel, het hoofdgebouw, de mannenvleugel en de vrouwenvleugel en het zusterhuis. Ook was er voor zowel de mannen als de vrouwen een ‘klasse paviljoen’ waar geestelijken en hooggeplaatste patiënten verpleegd werden. Het geheel is ontworpen als een stedenbouwkundig en artistiek samenhangend geheel.

Lees meer over het herbestemmen van zorgcomplexen. Wij hebben 6 praktische voorbeelden voor u beschikbaar.

Tbc werd al snel een goed behandelbare ziekte. In 1969 waren er niet voldoende patiënten meer en hield het sanatorium in De Klokkenberg op te bestaan. De verplegende nonnen verdwenen en het complex kreeg een algemeen medische functie als achtereenvolgend epilepsiecentrum, long- en astmacentrum, centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie, centrum voor allergologie-immunologie en thoraxcentrum. Sinds 2006 zijn alle klinieken elders ondergebracht en staat De Klokkenberg leeg. Je kunt hier wandelen door ruim 60 jaar gezondheidszorg, tussen gebouwen en natuur die in al die jaren nauwelijks veranderd zijn.

2017 is het jaar dat de nieuwe toekomst van Landgoed De Klokkenberg is gestart. Het begin van de transformatie van het Rijksmonumentale complex tot een dorpje dat past in je hand. In de verschillende gebouwen komen bijzondere koopwoningen, uiteraard met behoud van het historische karakter. Dat is pas wonen met historische waarde! Een kleinschalige woongemeenschap met woningen, in grootte variërend van heel groot tot super groot. Schonck, Schul & Compagnie is in 2017 gestart met de verkoop van 14 grote allemaal verschillende woningen in het Zusterhuis en 14 gigantische herenhuizen en 1 trappenhuiswoning in de Vrouwenvleugel. In 2018 komen het Economiegebouw en de Mannenvleugel aan het bod met een vergelijkbaar woonprogramma. In een latere bouwfase gevolgd door appartementen in het Hoofdgebouw en appartementen op de locatie van de voormalige Klasse-paviljoens.

Succesfactoren en aandachtspunten

Bij de transformatie is heel nadrukkelijk gekozen voor een uiteenlopende diversiteit van woningtypes, in grootte en in vorm, dit maakt het wonen op De Klokkenberg ook boeiend en inspirerend. Een extraverte woonomgeving, maar wel als een community, omdat het Rijksmonumentale Landgoed een bindende factor is met haar binnenhoven, haar boomgaarden, haar natuur en het duidelijke besef dat je samen dit Rijksmonument koestert en samen in stand houdt.

Het landgoed, als verlengstuk van ieders eigen woning en met name de tuin, speelt een cruciale rol bij het wonen op De Klokkenberg. Op Landgoed De Klokkenberg gaat de private buitenruimte geruisloos over in de publieke buitenruimte. De waardering en het wooncomfort worden grotendeels bepaald door het ensemble van de gebouwen, tuinen, boomgaarden, kweekvelden en de vrije natuur. En precies dát maakt wonen en leven op een eigen landgoed zo bijzonder.

Landgoed De Klokkenberg zal ondergebracht worden in een stichtingsvorm, waarmee het onderhoud van de openbare ruimte geregeld kan worden, ook wordt door de stichting gezamenlijk onderhoud geregeld aan het Rijksmonument zelf. Door middel van deze stichting kunnen de bewoners makkelijke profiteren van voordelen verbonden aan een Rijksmonument, zoals subsidies en speciale monumenten verzekeringen.

Financiering

Het Nationaal Restauratiefonds en een particuliere financier, de heer W. Horsmans, hebben de transformatie van de Klokkenberg door hun bijdrage in de financiering mogelijk gemaakt.

Duurzaamheid

Natuurlijk zijn de woningen op Landgoed de Klokkenberg uitgevoerd met een compleet en hoogwaardig en duurzaam installatiepakket wat het kwaliteitsdenken van de ontwikkelaar onderstreept, zoals een uitgebreide elektrotechnische installatie en een laag temperatuur vloerverwarmingsinstallatie op de begane grond en convectoren op de verdiepingen. Deze installatie is overigens voorbereid op de transitie naar een gasloze verwarming. Ook qua buitenafwerking worden de woningen duurzaam opgeleverd, zo wordt de isolatiewaarde van de gevels verhoogd door de aanwezige luchtspouw te vullen met EPS-parels en wordt de binnenzijde van het dak tussen de houten gordingen geïsoleerd met een circa 180 mm dikke isolatielaag. Er is gekozen voor een ‘damp-open isolatiesysteem’, waardoor  vochtproblemen in het gebouw worden voorkomen. Overal waar mogelijk wordt dubbel glas geplaatst. Door een hoog isolatieniveau zal uiteindelijk het energielabel met grote stappen vooruit gaan en daarbij uiteraard ook het wooncomfort.

Contact en links

Landgoed de Klokkenberg B.V.
Fatimastraat 1
4834 XT Breda

Vastgoedontwikkelaar: www.landgoeddeklokkenberg.nl
Makelaar: www.schonckschul.com

Tel: 076 - 56 56 056

é-mail:

info@landgoeddeklokkenberg.nl
info@schonckschul.com

 

Bouwjaar
1951-1953
Architect (origineel)
C.H. de Bever en C.M. van Moorsel
Architect (transformatie)
Rienks Architecten
Eigenaar
Landgoed de Klokkenberg B.V.
Betrokken partijen
Rienks Architecten
Aan de Stegge Roosendaal v.o.f.
Van Boxsel Engineering
Visscher bouw- en installatie advies
Sulzer Notariaat
Restauratiefonds
Beljaars & Partners belastingadviseurs
Mascha Brunia Interieurs
Schonck, Schul & Compagnie
MTD Landschapsarchitecten
Hylkema erfgoed
Gebruiksoppervlakte
34645m²
Tijdelijk / permanent
Permanent
Aantal eenheden (kamers/appartementen/werkunits)
180
Monumentnummer
528718
Google map of Sanatoriumgebouw De Klokkenberg, Breda