Adres

Kleine Koppel 36 3812 PH Amersfoort Nederland

Monumentstatus
Gemeentelijk monument
Transformatiejaar
2011
Oude functie
Fabriek
Nieuwe functie
Creatieve industrie

De oude zeepfabriek Rohm & Haas is onderdeel van het Oliemolenkwartier in Amersfoort, een wijk die transformeert tot een bruisend en inspirerend deel van de binnenstad. Tot eind vorige eeuw werden in dit monument zeep en aanverwante producten gemaakt. Daarna bood het onderdak aan kunstenaars. BOEi, de kunstenaars en ZEEP Architecten ontwikkelden een plan om de voormalige fabriek een nieuwe bestemming te geven en het monument zo te behouden.

De opgave

Naast de ateliers voor de kunstenaars is er ook ruimte gemaakt voor het nieuwe kantoor van ZEEP Architecten. Hiervoor wordt een stuk nieuwbouw achter de hallen gerealiseerd.

De aanpak

De bestaande hallen met de ijzeren spanten zijn heringericht. De monumentale schoorsteen is als het ware 'ingebouwd'. Door de fabriek op deze manier te herontwikkelen kan BOEi het aangezicht van het huidige ensemble intact laten – en het oorspronkelijke karakter bewaren.

Achter de witteboogjesgevel van de twee villa’s zijn kantoor- en werkruimten gerealiseerd voor ondernemers in de creatieve sector.
Op de begane grond is een restaurant gevestigd, waar huurders van het Rohm& Haas complex elkaar kunnen ontmoeten en zo tot samenwerking en synergie te komen.

Op het terrein achter de fabrieksgebouwen komen in de toekomst twee nieuwe gebouwen voor uiteenlopende creatieve ondernemers en bedrijfjes. Deze nieuwbouw, in totaal 4.000 m2,wordt grotendeels van glas. De uitstraling zal goed aansluiten bij het monumentale complex.

Investering

Het gebouw is door BOEi begin 2009 verworven voor een koopprijs van € 900.000, te betalen in 3 termijnen van elk € 300.000, respectievelijk bij aankoop, in jaar 4 en in jaar 7. De totale bouwkosten zijn de grootste kostenpost van de stichtingskosten, namelijk € 2.611.746 waarvan € 522.349 (20%) voor de restauratie en € 2.089.397 (80%) voor de nieuwbouw.

Financiering

De financiering van Rohm& Haas bestaat uit subsidies (25%), vreemd vermogen (65%) en eigen vermogen (10%). De subsidies zijn vanuit verschillende partijen verstrekt. De provincie heeft € 650.000 bijgedragen uit Het Parelfonds. Vanuit de gemeente is een subsidie van € 154.000, en vanuit de BankGiro Loterij een subsidie van € 150.000 bijgedragen.

Exploitatie

In 2011 is het complex verhuurd aan kunstenaars, een architectenbureau en horeca. Met de meeste van deze huurders is een ingroeihuur overeengekomen. Voor de horeca en het architectenbureau zijn markthuurprijzen berekend (ca. € 145 per m²), de kunstenaars betalen een lagere huur (ca. € 35 per m²). De huurprijzen in Utrecht en omgeving zijn op het moment ca. € 140 per m². Als de totale huuropbrengst van Rohm& Haas (€ 296.114) gedeeld wordt door de verhuurbare m² komt de prijs uit op ca. € 84per m², wat niet slecht te noemen is als bijna de helft een maatschappelijke functie heeft met een lagere huur. De onderhoudskosten zijn 15% van de huuropbrengsten.

Succesfactoren

  • Er waren al partijen met plannen.
  • Deels uitgestelde betaling van de aankoopprijs

Valkuilen

  • Bij de start niet volledig verhuurd.

Meer informatie

BOEi
Postbus 15
3870 DA Hoevelaken
T +31 (0)33 253 9535
E info@boei.nl
I www.boei.nl

Bouwjaar
1850
Architect (origineel)
W. Salomons / G. Prins & Zoon
Architect (transformatie)
Zeep architecten
Eigenaar
BOEi
Betrokken partijen
Provincie Utrecht
Gemeente Amersfoort
BankGiro Loterij
Zeep Architecten
Organisatie
NRF/BOEi
Gebruiksoppervlakte
3620m²
Tijdelijk / permanent
Permanent
Gebruiker(s)
Ondernemers
Google map of Rohm & Haas, Amersfoort