






In 1967 verrees aan de Noorderkanaalweg in Rotterdam het clubgebouw van twee studentenroeiverenigingen. Het pand is een zeer karakteristiek roeigebouw, uniek in zijn soort doordat er gescheiden loodsen zijn voor wedstrijd- en competitieroeiers. De gemeente Rotterdam wees het aan als gemeentelijk monument. Na verschillende uitbreidingen wordt het gebouw nu in oude glorie hersteld en aangepast aan de groei van de (inmiddels gefuseerde) vereniging van 300 naar zo’n 1000 leden. Ook krijgt het pand een nieuwe fundering.
Het pand werd in 1967 gebouwd op een fundering van puin uit de Tweede Wereldoorlog. Dat was een instabiele basis. Langzaam gleed het pand af richting het kanaal. Een nieuwe fundering werd noodzakelijk. De kenmerkende tweedeling van het gebouw heeft te maken met de ontwerpgeschiedenis. De Stichting Studentenverenigingen Rotterdam wilde de bouw alleen financieren op voorwaarde dat twee studentenroeiverenigingen – de ‘algemene’ vereniging Hades en de corporale vereniging Skadi (inclusief de vrouwenroeivereniging Phecda) - het gebouw zouden delen. De ontwerper van het gebouw hield nadrukkelijk rekening met deze twee gescheiden werelden onder één dak. Dat leidde tot een symmetrisch ontwerp, waarbij de leden van de verschillende verenigingen elkaar niet tegen hoefden te komen.
In 1976 fuseerden de verenigingen, onder het motto ‘eendracht maakt macht’. Het gebouw werd van binnen aangepast aan de nieuwe organisatiestructuur. In 1997 werd het gebouw nog eens grondig gerenoveerd en verbouwd. Hierbij ging de kenmerkende symmetrie aan de buitenzijde verloren. Maar binnen bleef de tweedeling bestaan: Skadi heeft als enige vereniging gescheiden loodsen voor wedstrijd- en competitieroeiers.
In 2013 begon de plannenmakerij om het pand voor de toekomst klaar te stomen. Het werd te krap voor de almaar uitdijende vereniging. Het oorspronkelijke ontwerp was geschikt voor 300 roeiers, nu zijn er zo’n 700 leden actief en de ambitie is om dat ledental te laten groeien tot meer dan 1000. In 2023 konden de werkzaamheden eindelijk starten. De verwachting is dat in 2026, bij de viering van het 100-jarig jubileum van Skadi de renovatie zal zijn voltooid.
Financiering
De Stichting kon een gunstige laagrentende hypotheek via het Restauratiefonds afsluiten. De middelen daarvoor zijn afkomstig uit het Rotterdams Restauratie Fonds en het Cultuurfonds van de provincie Zuid-Holland. Accountmanager Bernard Brons is blij dat dankzij goede samenwerking de financiering van de restauratie mogelijk werd.
Sportverenigingen hebben een belangrijke maatschappelijke functie. Daar doen wij als Restauratiefonds graag ons best voor.
Daarnaast is er jaren gewerkt en gelobbyd voor subsidies.
Philip Schröder is de huidige secretaris van de Stichting Roei-accommodatie Skadi. Hij vertelt: ‘We konden als vereniging bij de gemeente Rotterdam ook een beroep doen op de zogenaamde ‘1/3 regeling’. Verder kregen we subsidie van Stichting Erasmus Sport, Rabobank, Job Dura fonds, G.Ph. Verhagen stichting, Elise Mathilde fonds. Tot slot gelukkig uiteindelijk ook van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. We hadden een aanvraag gedaan voor de BOSA-regeling, maar de voorwaarden waren begin 2024 aangepast, waardoor we buiten de regeling zouden vallen. Enkele oud-leden hebben zich enorm ingezet om dit te voorkomen. Daarin waren ze gelukkig succesvol. Tot slot zijn er door leden en oud-leden donaties gedaan.'
Verduurzaming
Verduurzaming is vanzelfsprekend een item in de plannen. De oude loods werd opnieuw ingericht als sportfaciliteit en goed geïsoleerd. De ramen, van oudsher enkelglas worden nu voorzien van dubbelglas (HR++). Dit is niet alleen vanuit uit energetisch oogpunt, maar ook voor de geluidsisolatie van belang. Twee jaar jaar geleden is een vergunning verleend voor het plaatsen van zonnepanelen op het pand. Deze zijn inmiddels besteld en worden deze zomer geplaatst. De verwarming is nog steeds op gas, omschakeling naar elektrisch was te duur. Dit is echter wel iets waar de stichting in de toekomst opnieuw naar kijkt, mochten hier financiële middelen beschikbaar voor komen. Natuurlijk is als laatste ook overal sprake van Ledverlichting.
Succesfactoren en aandachtspunten
-Zorg ervoor dat de vereniging tijdens de verbouwing volop kan blijven draaien
Een vereniging mag niet een jaar stilstaan, dat is uit financieel en sportief oogpunt onwenselijk. Daarom is de planning van de bouw in fasen opgedeeld. De stichting krijgt hulp van de huisvestingscommissie, die ervoor zorgt dat de logistiek goed verloopt. Toch blijft de renovatie een uitdaging voor de vereniging. Gelukkig hebben de leden veel begrip voor de veranderingen die tijdens de verbouwing steeds voorbijkomen.
-Laat ervaren oud-leden een rol spelen bij het financiële vraagstuk
Bij een studentenvereniging zetten leden zich gedurende een jaar in voor een bepaalde taak. Maar met zo’n groot bouwproject zijn aanzienlijke bedragen gemoeid. Dat is een groot financieel risico, dat onmogelijk gedragen kan worden door alleen studenten. Hierin kunnen ervaren en deskundige oud-leden een belangrijke rol spelen
-Denk als studentensportvereniging ook aan het inschakelen van je bond
Skadi heeft bij het opstellen van het programma van eisen hulp gehad van de Koninklijke Nederlandse Roei Bond (KNRB). Toen de BOSA-regeling aan hun neus voorbij dreigde te gaan, is de Nederlandse Studenten Roei Federatie een succesvolle lobby gestart.
Contact en links
TOT SLOT
Bij herbestemmingen zijn het vaak ondernemers die een lening aanvragen bij het Restauratiefonds. Maar ook studenten kunnen hierover in gesprek gaan, zo bewijst de casus van SKADI.
SKADI is een studentenroeivereniging in Rotterdam, gehuisvest in een gemeentelijk monument. De studenten hebben een plan gemaakt waardoor hun monument weer lang van betekenis kan zijn voor de belangrijke maatschappelijke functie die sport heeft. Juist in de studententijd.