Adres

Zuiderdiep 124 9571 BG 2e Exloërmond Nederland

Monumentstatus
Provinciaal monument
Transformatiejaar
2011
Oude functie
Kerk
Nieuwe functie
Concertzaal
Culturele functie
Muziekschool
Trouwlocatie
Vergader- en evenementenlocatie

Elk monument vertelt een eigen verhaal en geeft daarmee een gezicht aan een buurt, plaats of regio. Omdat deze prachtige herbestemming in 2011 getransformeerd is, kunnen de gegevens inmiddels verouderd zijn. Evenzogoed blijft dit verhaal een inspiratiebron voor uw herbestemmingsplannen van religieus erfgoed.

De gereformeerde kerk in Tweede Exloërmond is door Arjan Verhart en zijn vrouw herbestemd tot muziekschool en cultuurhuis. Het provinciale monument, dat in 1908 midden in de veenkoloniën werd gebouwd, heet nu Odeon Cultuurhuis.

De kerkzaal heeft met zijn afmetingen van 15 bij 25 meter een capaciteit van 125 zitplaatsen. Dat maakt het geschikt voor allerlei extra muzikale activiteiten, zoals feesten, partijen en repetities van culturele gezelschappen. Daarnaast beschikt het Odeon Cultuurhuis over twee oefenruimtes, die verhuurd kunnen worden voor diverse muzikale activiteiten zoals bandrepetities, koor repetities, zelfstudie en studio-opnames.

Succesfactoren

  • Dankzij de monumentale status van de kerk waren er andere financiële mogelijkheden. Hierdoor werd de aankoop en herbestemming mogelijk .
  • Doordat de eigenaar al bestaande culturele activiteiten ontplooide in de pastorie, tevens zijn woonhuis, konden deze gemakkelijk in de herbestemde kerk worden ingebracht. Hierdoor hoefden niet alle activiteiten van nul-af opgestart te worden.
  • Het adviesbureau dat Arjan had ingeschakeld heeft alle plannen persoonlijk toegelicht bij de gemeente. Dit bespoedigde de goedkeuring ervan.

Financiering

  • Om de restauratie en herbestemming  mogelijk te maken is er gebruik gemaakt van een laagrentende lening uit het Drents Monumentenfonds.
  • De aankoopfinanciering bestond uit een aanvullende, marktconforme annuïteitenlening van het Restauratiefonds.
  • In december 2015 is er een provinciale subsidie uitgegeven  voor het tot stand brengen van twee geluidsdichte, maar akoestisch verantwoorde muziekstudio's in de consistorie zaal. Deze zaal zit tegen de kerk aangebouwd maar behoort niet tot het monumentale pand.  

Proces

Arjan Verhart woont met zijn vrouw en kinderen in de pastorie naast de kerk. Deze pastorie werd niet alleen als huis gebruikt, maar er werd ook les gegeven samen met de vier andere docenten van muziekschool Verhart Muziek Educatie.

Toen de gereformeerde kerk in 2002 fuseerde met de hervormde kerk, stond de kerk naast het huis van de familie Verhart bijna 10 jaar grotendeels leeg, wachtend op een koper.
In 2008 kreeg het gebouw van de provincie de monumentale status.

Omdat het dak van de kerk lek was, is het dak hersteld voordat de financiering en de aankoop rond waren. Het verkrijgen van de vergunningen bij de gemeente verliep traag. Zonder vergunning zou er geen financiering worden uitgegeven. In oktober 2011 zijn uiteindelijk alle plannen goedgekeurd. Daardoor kon de aankoop eind december 2011 rond gemaakt worden.

In samenwerking met een bouwkundig adviseur is ervoor gezorgd dat de kerk zijn karakter zou blijven behouden en dat de kerkzaal weer een mooie uitstraling zou krijgen. Zo zijn er solerende voorzetramen geplaatst, is alles gestukadoord en geschilderd, zijn de toiletruimtes opnieuw gebouwd, is de voorgevel gereinigd, is het regenwaterafvoersysteem uitgebreid en is de kerktoren opnieuw gevoegd.

Contact en links

Wilt u meer weten over de inzet van het Odeon Cultuurhuis? Ga voor meer informatie naar www.odeoncultuurhuis.nl.

Vind de juiste specialist voor uw monument in de SpecialistenWijzer op Monumenten.nl, met expertise in onderhoud, restauratie en verduurzaming. Voor elke klus een geschikte specialist met kennis van en hart voor monumenten. 

Bouwjaar
1908
Architect (origineel)
Klaas Prummel
Eigenaar
Arjan Verhart
Betrokken partijen
Groenewold Bouw
Hilgen Bolk Installatietechniek B.V.
Kuipers Stukadoors- & Afbouwbedrijf
Organisatie
Odeon Cultuurhuis
Gebruiksoppervlakte
220m²
Tijdelijk / permanent
Permanent
Monumentnummer
PM1-0098
Google map of Odeon Cultuurhuis, 2e Exloërmond