Adres

Nieuwstraat 41 5911 JS Venlo Nederland

Monumentstatus
Rijksmonument
Transformatiejaar
2007
Oude functie
Kerk
Nieuwe functie
Culturele functie

Elk monument vertelt een eigen verhaal en geeft daarmee een gezicht aan een buurt, plaats of regio. Omdat deze prachtige herbestemming in 2007 getransformeerd is, kunnen de gegevens inmiddels verouderd zijn. Evenzogoed blijft dit verhaal een inspiratiebron voor uw herbestemmingsplannen van religieus erfgoed. 

De kapel heeft sinds de jaren '70 van de vorige eeuw een rijksmonumentale staus. In 2005 kondigden de Paters Dominicanen hun vertrek uit Venlo aan. Zij hoopten dat hun kapel niet verloren zou gaan. Gelukkig bleef de kapel behouden door een concertpodium. Daarnaast wordt de kapel gebruikt voor tentoonstellingen, lezingen, recepties en trouwpartijen.

OPGAVE

Een aantal jaar geleden kondigden de Paters Dominicanen hun vertrek uit Venlo aan. Zij gaven tevens aan dat de kapel Venlo ten diensten zou moeten zijn met culturele activiteiten die pasten binnen het speciale karakter van de kapel. Het Concertpodium met 120 zitplaatsen vindt, in de behouden kapel, onderdak. Maar ook tentoonstellingen, lezingen, recepties en trouwpartijen .

Mariaweide is de naam van het voormalig klooster en bijbehorende Dominicanenkapel. Woonwenz heeft het klooster en de bijbehorende (monumentale) kapel gekocht. In het klooster zijn woningen, een hospice en een Toon Hermanshuis gevestigd. Het hospice heet nog steeds Mariaweide. De monumentale kapel is omgedoopt tot Domani. 

AANPAK

De uitgevoerde renovatie is tot in detail van duurzame kwaliteit. Van casco tot schilderwerk en van de kunstwerken van glas in loodramen tot en met het orgel met de warme klankkleur. Bijzondere aandacht is uitgegaan naar de akoestische voorzieningen. De bestaande kapel is volledig geïsoleerd zodat er geen geluidsoverlast van binnen naar buiten is en andersom. Zo zijn er onder andere in de houten kap voorzieningen opgenomen en ter plaatse van de bestaande glas-in-lood ramen voorzetramen geplaatst zonder de authentieke architectuur van de kapel aan te tasten. Tussen de kapel en de foyer zijn eveneens vergaande akoestische maatregelen genomen. Beide ruimtes moeten flexibel en gelijktijdig gebruikt kunnen worden, zowel in combinatie als afzonderlijk van elkaar. De nieuwe houten wanden met grote schuifdeuren zijn dan ook van hoogwaardige akoestische houten panelen voorzien. Gezien de nieuwe bestemming van de kapel heeft ook de ruimte akoestiek veel aandacht gekregen. Zo is de nagalmtijd van meer dan 3 seconden terug gebracht naar 1,5 seconde. Waar mogelijk zijn de ingrepen weggevallen in de materiaalkeuze van nieuwe elementen. De overige onderdelen zijn uitgevoerd als losse doch ingetogen elementen (en gekoppeld aan de verlichting). Inmiddels wordt Domani, met name door artiesten, geroemd om haar geluidsbeleving en kwaliteit. Verder is het binnenklimaat volledig geconditioneerd door vloerverwarming en luchtbehandeling die, samen met de uitgekiende verlichting, zelfs op koude winteravonden een aangename sfeer garanderen. De hiervoor benodigde voorzieningen zijn geheel uit het zicht weggewerkt onder de volledig gerenoveerde vloer.

In tegenstelling tot de kapel is de foyer eigentijds vorm gegeven. De Corten stalen entree aan de buitenpatio leidt naar de met uitgesproken kleuren geschilderde warme foyer. Vanuit hier is er een directe verbinding met de terughoudend vormgegeven authentieke kapel. Het contrast in deze ruimte leidt tot een verassende combinatie. Recent is de klokkentoren gerestaureerd.

Verduurzaming

Tijdens de bouw van het pand is veel aandacht besteed aan duurzaamheid. De kapel, met zijn prachtige gewelf, kreeg een isolatiedeken aan de bovenkant om warmteverlies te minimaliseren. Het dak van de zijbeuken is voorzien van dunne isolatiefolie, waardoor ook daar energie werd bespaard. Het glas in lood van de grote ramen uit de kapel kreeg een upgrade naar dubbelglas, speciaal behandeld om reflectie te verminderen. De verwarming wordt verzorgd door een geavanceerd WKO-installatie, met een gesloten bron die het hele cluster van Domani, het Hospice en de woningen bedient. Ten slotte werd het hele pand uitgerust met een warmteterugwinsysteem (WTW), waardoor efficiënter met warmte wordt omgegaan. Deze maatregelen hebben zich bewezen en het pand is hierdoor niet alleen een toonbeeld van schoonheid, maar ook van duurzaamheid en milieubewustzijn. 

Meer informatie

Vind de juiste specialist voor uw monument in de SpecialistenWijzer op Monumenten.nl, met expertise in onderhoud, restauratie en verduurzaming. Voor elke klus een geschikte specialist met kennis van en hart voor monumenten. 

Bouwjaar
1500
Architect (transformatie)
Clevis-Kleinjans Architecten
Eigenaar
Woonwenz
Betrokken partijen
Tema ingenieurs
Hollman adviseurs
Organisatie
Clevis-Kleinjans Architecten
Gebruiker(s)
Bewoners
Hospice
Toon Hermanshuis
Monumentnummer
37167
Google map of Mariaweide Domani te Venlo