Adres

Arendstuin 35 8911 ET Leeuwarden Nederland

Monumentstatus
Rijksmonument
Transformatiejaar
2006
Oude functie
Kazerne
Nieuwe functie
School

De Manege in Leeuwarden (1853) was het onderdeel van de Frederik Hendrikkazerne waar de cavalerie leerde paardrijden. Het monumentale complex stond lange tijd te verpieteren als opslagruimte. In 2006 verbouwde OSG Piter Jelles, dat vlakbij het hoofdgebouw heeft, de manege om tot dependance van de school. De Manege is genomineerd voor de nationale scholenbouwprijs en de architectuurprijs.

Opgave

Het plan was om in de Manege vier lokalen te vestigen. Op twee meter van de authentieke gevel is een glazen kas gebouwd. Daar is ruimte voor vier lokalen en vier afgescheiden werkplekken, vergaderkamers en een grote open ruimte om bijeenkomsten te houden.

Aanpak

Voor aanvang van de start van de bouw is door het bouwteam veel tijd gestoken in de voorbereiding. Vooral op constructief gebied was het geen makkelijk project; de manege is gebouwd op zware klei en staat op een minimale afstand van een kademuur.

Door plaatsing van een kasconstructie binnen het gebouw is de bijzondere dakconstructie, die bestaat uit zogenaamde Polonceau-spanten, de oudste versie van deze constructie in Nederland, behouden en bovendien goed zichtbaar gebleven. Ook zijn in de gevel en in het dak smalle stroken glas aangebracht, zodat er voor de schoolwerkzaamheden genoeg daglicht binnenvalt.

Investering

Het gebouw is van de gemeente. Hierdoor heeft de scholengemeenschap Piter Jelles het gebouw niet aan hoeven kopen. Over de totale stichtingskosten heeft OSG Piter Jelles een bijdrage moeten doen van 5 procent van de totale stichtingskosten.

Financiering

Voor het project is een subsidie vanuit de regeling BRRM 1997 verkregen.

Exploitatie

Op het project wordt winst gemaakt per vierkante meter bruto vloeroppervlak inclusief subsidies wat neerkomt op 27% van de totale stichtingskosten. Ook zonder de subsidie wordt nog steeds winst gemaakt op het project. Piter Jelles huurt het pand niet, maar is alleen juridisch eigenaar. Piter Jelles neemt wel het volledige onderhoud en de exploitatiekosten voor haar rekening. De gemeente heeft het economisch claimrecht.

Succesfactoren

  • De goede voorbereiding op het project zonder tijdsdruk.
  • De samenwerking met de gemeente is goed verlopen.

Valkuilen

  • De akoestiek valt tegen.
  • De ventilatie is niet helemaal goed geregeld.

Meer informatie

Vind de juiste specialist voor uw monument in de SpecialistenWijzer op Monumenten.nl, met expertise in onderhoud, restauratie en verduurzaming. Voor elke klus een geschikte specialist met een vermelding van de belangrijkste expertises.

Bouwjaar
1856
Architect (origineel)
Thomas Romein
Architect (transformatie)
Architectenbureau Heldoorn
Eigenaar
OSG Piter Jelles
Betrokken partijen
Heldoorn Leeuwarden (architecten)
Gemeente Leeuwarden
Jurriëns Noord (aannemer)
ICS adviseurs (projectbegeleiding)
Organisatie
BOEi
Gebruiksoppervlakte
1088m²
Tijdelijk / permanent
Permanent
Gebruiker(s)
Scholengemeenschap
Monumentnummer
24089
Google map of Manege, Leeuwarden