Adres

Goudsesingel 52-214 2011 KD Rotterdam Nederland

Monumentstatus
Rijksmonument
Transformatiejaar
2010
Oude functie
Kantoor
Nieuwe functie
Bedrijfsverzamelgebouw

In de oorlog was er in Rotterdam gebrek aan bedrijfspanden, met name bedrijfsruimtes voor kleine bedrijven. De gemeente Rotterdam en de Kamer van Koophandel stimuleerden - naar Brits en Amerikaans voorbeeld - het bouwen van collectieve huisvesting voor bedrijven. Op verschillende plekken in de stad verschenen industriegebouwen. Eén van deze gebouwen staat nu op de Goudsesingel.

Opgave

Het gebouw heeft nooit leegstand gekend. In 2007 waren er plannen voor sloop, Stadswonen is toen direct met de eigenaar gaan praten. In hetzelfde jaar heeft Stadswonen het gebouw aangekocht met het idee er opnieuw een bedrijfsverzamelgebouw van te maken plus het eigen kantoor van Stadswonen. Het industriegebouw Goudsesingel heeft een belangrijke rol gespeeld bij de wederopbouw van Rotterdam en is inmiddels een rijksmonument.

De bedoeling was om het gebouw samen met TCN in zijn geheel op te knappen. Het moest een ontmoetingsplek worden voor young potentials. Dit is uiteindelijk niet gebeurd. Omdat het project onrendabel bleek is TCN afgehaakt. Eén à twee vleugels waren bestemd voor woningen. Deze zijn er door de crisis uiteindelijk nooit gekomen, het kantoor van Stadswonen wel. Ook is het café 'Kennis en Koffie' in het gebouw getrokken.

Aanpak

De vergunningprocedure heeft lang geduurd. De monumentencommissie keurde het cultuuronderzoek niet goed. Hierna is de monumentencommissie samen met adviseurs van de rijksdienst komen kijken of het wel of geen monument werd. Dit heeft een half jaar vertraging opgeleverd. Uiteindelijk is in de tweede helft van 2009 de bouw van start gegaan. De bouw liep voorspoedig, er werd midden 2010 opgeleverd. Het gebouw is helemaal opgeknapt, maar dit is in gedeeltes gedaan. Er zaten namelijk al huurders in het gebouw, en deze moesten het gebouw dan (tijdelijk) verlaten.

Financiering

Het project is in zijn geheel gefinancierd met vreemd vermogen tegen een rentepercentage van 4,5%. Voor het project is geen subsidie verkregen. De exploitatie is niet bekend.

Succesfactoren

  • Uiteindelijk heeft Stadswonen zijn kantoor in een prachtig gebouw en op een uitstekende locatie.
  • Het gebouw straalt uit waar Stadswonen voor staat; Stadswonen heeft meerdere monumenten in haar bezit.

Valkuilen

  • In het jaar van de oplevering brak de crisis uit, hierdoor zijn huurders afgehaakt en is de huurprijs niet gestegen.
  • Omzetting naar rijksmonument heeft veel te lang geduurd en heeft een grote nadelige invloed gehad. Het gebouw moest namelijk al wel voldoen aan de eisen van een monument, maar er waren geen subsidies voor verkrijgbaar.

Meer informatie

Vind de juiste specialist voor uw monument in de SpecialistenWijzer op Monumenten.nl, met expertise in onderhoud, restauratie en verduurzaming. Voor elke klus een geschikte specialist met een vermelding van de belangrijkste expertises.

Bouwjaar
1951
Architect (origineel)
W. van Tijen en H.A. Maaskant
Architect (transformatie)
Architectenbureau Van Rassel
Eigenaar
Stadswonen
Betrokken partijen
Stadswonen
Gemeente Rotterdam
Organisatie
BOEi
Gebruiksoppervlakte
1868m²
Tijdelijk / permanent
Permanent
Gebruiker(s)
Ondernemers, bedrijven
Monumentnummer
530835
Google map of Industriegebouw Goudsesingel, Rotterdam