Adres

Groningerstraat 17 9417AP Zuidlaren Nederland

Monumentstatus
Rijksmonument
Transformatiejaar
2007 & 2017
Oude functie
Boerderij
Nieuwe functie
Bed and Breakfast
Wonen

Een rijksmonumentale boerderij uit 1885 in Zuidlaren is door Gloria Vredeman en haar man op twee manieren herbestemd. Het bedrijfsdeel, waar vroeger de stallen waren, bouwden ze om tot een comfortabele, ruime woonplek voor hun gezin. En het voorhuis werd een aantal jaren later een bed and breakfast, waar gasten in stijl kunnen logeren.  De gemeente stelde zich, na wat aarzelingen vanwege de monumentale status, coulant op. De familie kreeg toestemming om te gaan wonen in het voormalige bedrijfsdeel en dus gingen Gloria en Richard in 2007 over tot de koop. In 2017 kregen ze ook nog toestemming om in het voorhuis een bed and breakfast te beginnen.


Wonen op de deel

Het woonhuis op de deel was in 2009 helemaal af, daarbij bleven de voormalige stallen intact. Het voorhuis was bedoeld als logeerruimte voor familie en vrienden. Omdat tussen de logeerpartijen door het voorhuis niet gebruikt werd, kwam de gedachte op om er een bed and breakfast van te maken. En de naam was snel gevonden: ‘In het Voorhuys’!

Pas in 2017 begonnen Gloria en Richard met de uitvoering van hun plannen voor het voorhuis. Toen hadden ze voldoende gespaard om geen enkele concessie te hoeven doen aan hun wensen en ze hadden toestemming van de gemeente. Dat was nog even een hobbel. Een B&B moet namelijk aan een aantal regels voldoen, qua oppervlakte en voorzieningen en daaraan voldeed ‘In het Voorhuys’ niet helemaal: de oppervlakte was eigenlijk te groot en een keuken hoort ook niet in een B&B.  Gelukkig stelde de gemeente zich ook nu weer flexibel op.


Financiering

Bij de aankoop van hun rijksmonument in 2007 kregen Gloria en Richard een financiering via het Nationaal Restauratiefonds: een Monumenten-hypotheek, bedoeld voor de restauratie en daarnaast hadden ze nog een gewone hypotheek. Voor de restauratie van het voorhuis in 2017 zetten ze ook spaargeld in.


Duurzaamheid

Onder het rieten dak, waar nu gewoond wordt, is isolatie aangebracht, ook alle muren zijn vanaf de binnenzijde geïsoleerd. Zoveel mogelijk van de oorspronkelijke materialen zijn hergebruikt. Daarnaast hebben ze veel ingekocht bij de stichting Monument & Materiaal, waar bijzondere elementen van afgebroken panden wachten op een nieuwe bestemming. Bij het voorhuis is vanaf de buitenkant dubbelglas aangebracht. Daarvan is op het eerste gezicht niets te zien, omdat aan de buitenkant roedes op het raam zijn geplakt. Daarbij is monumentenglas gebruikt.

Zonnepanelen mogen ze van de gemeente niet plaatsen op hun rijksmonument. Daarom zoeken ze nu naar mogelijkheden om elders op hun terrein iets te doen aan duurzame energievoorziening.

Succesfactoren en aandachtspunten

 • Niet alles hoeft meteen
  Gloria en Richard hebben de herbestemming en restauratie van hun boerderij in twee etappes verdeeld. Eerst maakten ze het bedrijfsdeel geschikt om te gaan wonen, dat nam ongeveer twee jaar in beslag. Toen ze na een aantal jaren sparen voldoende geld hadden, maakten ze in 2017 van het voorhuis een luxe bed & breakfast.
   
 • Bedenk vooraf of je voor het maximale gaat
  De kosten kunnen gemakkelijk de pan uitrijzen. Maak daarin bewuste keuzes. Gloria en haar man hadden flink gespaard en hoefden geen concessies te doen. Maar ook kiezen voor ‘een onsje minder’ kan voldoende kwaliteit opleveren voor het monument. Het is goed om daarover vooraf na te denken. Is het restauratieproces eenmaal begonnen, dan is bijsturen veel ingewikkelder.
   
 • Zoek vakmensen
  Zoek vakmensen die weten wat er wel en niet mag en die goed zijn in restauratiewerk. Kijk of iemand gecertificeerd is of vraag andere eigenaren naar hun ervaringen. Gloria en Richard kenden de architect en de aannemer, omdat zij ook betrokken waren bij de restauratie van een monument dat in het bezit was van het familiebedrijf.

Contact

Kijk voor meer informatie op: www.in-het-voorhuys.nl

Gecertificeerde vaklieden te vinden via:
http://www.stichtingerm.nl/index
http://kennisenkunde.info/

Bouwjaar
1885
Architect (transformatie)
Holstein Restauratie Architectuur
Eigenaar
Gloria Vredeman & Richard Schmolzer
Betrokken partijen
Architect: Holstein Restauratie Architectuur https://www.holstein-restauratie.nl/
Restauratie schilderwerk: Engelhard Velthuis, Stadskanaal
Aannemer: Timmerwerken De Jong, Meedhuizen
Stichting Monument&Materiaal https://www.stichtingmenm.nl/
http://www.stichtingerm.nl/index
http://kennisenkunde.info/
Gebruiksoppervlakte
75m²
Tijdelijk / permanent
Permanent
Aantal eenheden (kamers/appartementen/werkunits)
4
Monumentnummer
510907
Google map of In het Voorhuys, Zuidlaren