Adres

Markt 1-3 4695 CE Sint-Maartensdijk Nederland

Monumentstatus
Rijksmonument
Transformatiejaar
2010
Oude functie
Stadhuis
Nieuwe functie
Horeca
Kantoor
Trouwlocatie

Het rijksmonumentale voormalige gemeentehuis aan de Markt in Sint-Maartensdijk is herbestemd tot hotel-restaurant en kantoor. In de voormalige vergaderzalen van bestuurders en kantoren van ambtenaren wordt nu gegeten en geslapen. Ook functioneert het pand als trouwlocatie.

Opgave

Sint-Maartensdijk heeft vermoedelijk in 1485 stadsrechten gekregen. De stad had toen nog geen stadhuis en werd daarom eerst vanuit het nabijgelegen kasteel bestuurd. De oudst bewaarde stadsrekening van 1586 vermeldt het stadhuis van Sint-Maartensdijk voor het eerst. In 1628 is het destijds vervallen stadhuis van Sint-Maartensdijk verbouwd en uitgebreid. Prins Frederik Hendrik heeft daar een grote financiële bijdrage aan geleverd. Het vervallen stadhuis is toen voorzien van een nieuwe voorgevel met daarin een verwijzing naar de bijdrage van Frederik Hendrik. Ook is de balklaag van de verdieping hoger gelegd waardoor de vertrekken op de begane grond hoger werden.

Na de Tweede Wereldoorlog was het gebouw ernstig vervallen en door groei van het ambtelijk apparaat was een uitbreiding nodig. Het pand is, met 90% subsidie, omdat de gemeente een watersnoodgeval was, van 1960 tot 1964 grondig gerestaureerd. Daarnaast zijn de twee aangrenzende percelen toen bij het stadhuis getrokken.

De gemeente Sint-Maartensdijk fuseerde in 1971 met zes andere kleine gemeenten tot de gemeente Tholen in het kader van schaalvergroting op bestuurlijk gebied. Het gemeentehuis heeft van 1971 tot 2008 dienst gedaan als gemeentesecretarie voor de gefuseerde gemeente Tholen. Het gemeentehuis was al spoedig te klein waardoor de gebouwen Markt 1, 2, 4 en 5 zijn aangekocht en er is een nieuwe vleugel gebouwd (1977-1979). De laatste uitbreiding is in 1988 opgeleverd.

Na de gemeentelijke herindeling in 1995, de gemeente Tholen en Sint-Philipsland gingen samen de gemeente Tholen vormen, werd het gemeentehuis echt te krap. In 2001 is besloten een nieuw gemeentehuis te bouwen op een andere locatie.

Aanpak

Tot 2008 bleef het voormalige gemeentehuis in functie. De gemeente verkocht het pand aan ontwikkelaar Nieuwenhuis Planontwikkeling (NPO). NPO heeft voor uitbreidings- of herstructureringsopgaven onder andere gemeenten als klant. De ontwikkelaar Egbert Gorter van NPO zegt in een artikel in januari 2008 dat het oude gemeentehuis waarschijnlijk een hotel-restaurant wordt, echter heeft hij op dat moment nog geen geschikte uitbater gevonden. Er wordt een brochure gemaakt en zelfs een website (restauranthoudergezocht.nl) in het leven geroepen met als doel het oude gemeentehuis te exploiteren.

Onder meer de locatie van het voormalige gemeentehuis van Sint-Maartensdijk maakt het geschikt als hotel-restaurant. Tegenover hotel-restaurant ‘Het Raedthuys’ is hotel ‘Kom!’ gelegen. Dit hotel richt zich op ander publiek waardoor de hotels elkaar versterken in plaats van met elkaar concurreren.

In 2009 zijn de herbestemmingswerkzaamheden aan het rijksmonumentale pand begonnen. In april 2010 heeft hotel-restaurant ‘Het Raedthuys’ zijn deuren geopend.

Ontwerp

Hoofdvorm & interieur

In het voormalige gemeentehuis zijn kunstschatten te bewonderen, zoals meubilair en schilderijen uit de zestiende en zeventiende eeuw. Ook in de historische vergaderruimtes, zoals de oude raadzaal en burgemeesterskamer, is de historie goed te beleven. De serie 17e eeuwse geschilderde portretten, een belangrijk overblijfsel van de aanwezigheid van de Oranjes in Sint-Maartensdijk, zijn verhuisd naar de raadzaal van het nieuwe gemeentehuis te Tholen.

In de eerste helft van 2012 is er nieuwbouw gerealiseerd. In de nieuwbouw zijn vijf hotelkamers en een extra vergaderruimte ondergebracht.

Programma

Het voormalige gemeentehuis beschikt over vijftien hotelkamers en zes hotelappartementen, een restaurant (60 plaatsen) en terras (40 plaatsen), verschillende vergaderruimten, een fitness/wellnesscomplex, biedt kantoorruimte aan de VVV en is in gebruik als trouwlocatie.

Succesfactoren

Hotelier Ron Pelgrim zegt in De Ondernemer: “Het Raedthuys is zakelijk gezien zeker niet de beste investering, maar ik ben verliefd op het nostalgische gebouw waar ik dagelijks werk en woon”, een artikel van Henk van de Voorde, 17 maart 2012.

Valkuil

“Het is soms lastig werken aangezien je met een monumentaal gebouw hebt te maken dat een totaal andere functie krijgt. Toch gaan we het redden…”, vertelt de toenmalige eigenaar in het artikel ‘Nog voor Pasen dineren in een nieuw en ook oud Raedthuys’, 2010.

Kort na de opening bleven de deuren, zonder enige mededeling, ineens gesloten. Enige tijd later werd duidelijk dat de toenmalige restauranthouder de zaak wilde verkopen. De nieuwe uitbater Ron Pelgrim: “…zo’n sluiting van vier weken, met alle negatieve verhalen eromheen, is natuurlijk de pest voor een beginnende onderneming.”, in PZC, 18 november 2010.

Meer informatie

Bouwjaar
1586
Architect (origineel)
onbekend
Architect (transformatie)
onbekend
Eigenaar
Nieuwenhuis Planontwikkeling
Betrokken partijen
Gemeente Tholen
Organisatie
NPH
Aantal eenheden (kamers/appartementen/werkunits)
21
Monumentnummer
35416
Google map of Het Raedthuys, Sint-Maartensdijk