Adres

Hasseltstraat 194 5046 LP Tilburg Nederland

Monumentstatus
Geen
Transformatiejaar
2005
Oude functie
Kerk
Nieuwe functie
Multifunctioneel gebruik

Elk monument vertelt een eigen verhaal en geeft daarmee een gezicht aan een buurt, plaats of regio. Omdat deze prachtige herbestemming in 2005 getransformeerd is, kunnen de gegevens inmiddels verouderd zijn. Evenzogoed blijft dit verhaal een inspiratiebron voor uw herbestemmingsplannen van religieus erfgoed.

Met respect voor de monumentale en architectonische kwaliteiten is, als een bootje in de fles, binnen het kerkgebouw een nieuw eigentijds wijkcentrum in vijf bouwlagen gerealiseerd. Alle nieuwe vertrekken zijn ondergebracht in een aantal 'dozen', soms over meerdere bouwlagen, die zoveel mogelijk vrij blijven van wanden, kolommen en gewelven. De invulling van het monumentale gebouw is hiermee omkeerbaar.

Opgave

De Hasseltse kerk werd in 1898 gebouwd. De inwoners van de wijken Goirke, Hasselt en Bouwmeesterbuurt werden er decennia lang gedoopt, getrouwd en namen er afscheid van hun overleden dierbaren. De kerk speelde een belangrijke rol als kenmerkend en historisch element in het straatbeeld en als religieuze ontmoetingsplek voor de buurt. Begin 1994 was het kerkbestuur genoodzaakt om de Hasseltse kerk te sluiten. Door het ontbreken van een monumentale status lag een mogelijke sloop op de loer.

Kerk behouden

Wijkbewoners, het kerkbestuur, diverse  organisaties en de gemeente Tilburg zetten zich in voor behoud van het beeldbepalende gebouw. Drie kleinere wijkgebouwen waren dringend aan vervanging of uitbreiding toe. Zo ontstond het plan om de Hasseltse kerk om te bouwen tot een multifunctioneel wijkcentrum voor de wijken Goirke, Hasselt en Bouwmeesterbuurt. Kort na de start van de verbouwing vernietigt een hevige brand in juli 2003 het dak en de vieringstoren. Maar het gebouw houdt stand.

Programma

In het najaar van 2005 opent multifunctioneel wijkcentrum De Poorten haar deuren. Dankzij de inspanningen van velen is er een unieke multifunctionele accommodatie voor de wijk tot stand gekomen. Binnen de muren van de historische façade is een modern onderkomen gerealiseerd voor wijkorganisaties zoals de wijkraad, de Twern, Openbare Bibliotheek Tilburg, Kinderstad, Jongerenwerk, Thebe en het ROC. Samen werken zij aan de goede leefbaarheid van de wijk.

Ontwerp

In het ontwerp is gekozen voor het behoud van de historische waarden van het bestaande gebouw. De ruimtelijke kwaliteiten, zoals de gevels, kolommen, gewelven, maar ook de fraaie ornamenten en gebrandschilderde ramen zijn zoveel mogelijk behouden. Aan de binnenzijde kenmerkt het gebouw zich door ruimte, licht en een samenspel van strakke lijnen en moderne kleuren in combinatie met authentieke elementen.

Meer informatie

Vind de juiste specialist voor uw monument in de SpecialistenWijzer op Monumenten.nl, met expertise in onderhoud, restauratie en verduurzaming. Voor elke klus een geschikte specialist met kennis van en hart voor monumenten. 

Bouwjaar
1898
Architect (origineel)
A.G. de Beer
Architect (transformatie)
Luijten|Smeulders|architecten
Eigenaar
gemeente Tilburg
Betrokken partijen
De wijkraad
De Twern
Openbare Bibliotheek Tilburg
Kinderstad
Jongerenwerk
Thebe
ROC
Organisatie
Luijten|Smeulders|architecten
Gebruiksoppervlakte
3250m²
Tijdelijk / permanent
Permanent
Gebruiker(s)
De wijkraad
De Twern
Openbare Bibliotheek Tilburg
Kinderstad
Jongerenwerk
Thebe
ROC
Google map of Hasseltse kerk, Tilburg