Elk monument vertelt een eigen verhaal en geeft daarmee een gezicht aan een buurt, plaats of regio. Omdat deze prachtige herbestemming in 2007 getransformeerd is, kunnen de gegevens inmiddels verouderd zijn. Evenzogoed blijft dit verhaal een inspiratiebron voor uw herbestemmingsplannen van religieus erfgoed.
Restauratie en herinrichting van de voormalige H. Leonarduskerk tot eerstelijns zorgvoorziening. De strenge kerkruimte is omgebouwd tot een 'healing environment', ook voor bezoekers die niets met het Christelijke geloof hebben. In het gezondheidscentrum zijn een huisartsenpraktijk, een apotheek, praktijken voor fysiotherapie en psychologie en een reizigersadviescentrum gevestigd. Het priesterkoor biedt ruimte aan symposia en lezingen.
Opgave
Aan de buitenkant van de kerk, die als een fraai staaltje van historiserende architectuur bekend staat, mocht niets veranderd worden.
Aanpak
Het gezondheidscentrum is volledig los van de wanden in de kerk gebouwd. Op deze manier blijft de structuur van de kerk ongeschonden. Daarbij is er veel met glas en loopbruggen gewerkt, zodat er tal van doorkijkjes zijn. In het drie verdiepingen tellende gezondheidscentrum zijn unieke monumentale details als het priesterkoor, de kapel en de biechtstoelen gespaard gebleven.
Nieuwe functies
In het gezondheidscentrum zijn een huisartsenpraktijk, een apotheek, praktijken voor fysiotherapie en psychologie en een reizigersadviescentrum gevestigd. Ook is er op de plek waar het altaar stond in de voormalige kerk een symposiumruimte gecreëerd. Dit nieuwe gezondheidscentrum vormt een belangrijk onderdeel van de herstructurering van de Helmondse Binnenstad.
Prijzenswaardigheden
De strenge kerkruimte is omgebouwd tot een ‘healing environment’, ook voor allochtone bezoekers die niets met het Christelijke geloof hebben. De plasticiteit van het nieuwe volume en de kleuraccenten verzachten de strenge baksteenarchitectuur, terwijl de gewelven op de galerijen en in het nieuwe trappenhuis de bezoeker er altijd aan herinneren in een bijzondere ruimte te zijn.
Innovatie en bijzondere kenmerken
Het ingebrachte volume is eenvoudig uitgevoerd: het heeft een stalen constructie en is bekleed met wanden van brandwerend gipskarton. De dichte, modern vormgegeven volumes contrasteren sterk met de open kerkruimte en doordat open en gesloten wanden elkaar afwisselen, is de plasticiteit versterkt. Het ontwerp is vrijwel geheel reversibel: alle onderdelen zijn door de voordeur naar binnen gebracht en kunnen later ook weer worden verwijderd. De kerk fungeert als een “overdekte bouwplaats”. De enige ingreep in de huid van het gebouw zijn de extra aangebrachte dakramen. Doordat bovenin het nieuwe volume eveneens ramen zijn geplaatst, dringt het daglicht ver door tot in de verdiepingen daaronder.
Oud en nieuw
In het drie verdiepingen tellende gezondheidscentrum zijn unieke monumentale details als het priesterkoor, de kapel en de biechtstoelen gespaard gebleven. Het priesterkoor biedt ruimte aan symposia en lezingen. In de voormalige kapel is een reizigersadviescentrum gevestigd dat de huisartsen samen met de apothekers hebben opgezet.
Onder een dak
In het gezondheidscentrum zijn diverse praktijken en disciplines aan het samenwerken met behoud van de eigen identiteit. Het voordeel voor de mensen is dat onder andere het patiënte overleg sneller en efficiënter kan verlopen.
Meer info
Projectbeschrijving op de website van SATIJNplus Architecten.