Adres

Nieuwe Steeg 74 4171 KG Herwijnen Nederland

Monumentstatus
Rijksmonument
Transformatiejaar
2012
Oude functie
Onderdeel Nieuwe Hollandse Waterlinie (verdediging)
Nieuwe functie
Evenementenlocatie
Gamerooms
Onderwijs

Elk monument vertelt een eigen verhaal en geeft daarmee een gezicht aan een buurt, plaats of regio. Omdat deze prachtige herbestemming in 2012 getransformeerd is, kunnen de gegevens inmiddels verouderd zijn. Evenzogoed blijft dit verhaal een inspiratiebron voor uw herbestemmingsplannen van rmilitair erfgoed.

Willemijn Simon van Leeuwen en Bart Bennis zijn initiatiefnemers en eigenaren van GeoFort, een herbestemd monumentaal fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in het Gelderse Herwijnen. Dit fort diende vroeger als verdedigingslinie, die steden als Amsterdam en Utrecht moest beschermen tegen de vijand. Het kostte het stel uiteindelijk zeven jaar en een flinke dosis aan doorzettingsvermogen en creativiteit om het fort om te bouwen naar een educatieve attractie op het gebied van cartografie en navigatie.

De diverse gebouwen, zoals de dubbel uitgevoerde kazerne, de artillerieloods, de diverse remises en het wachtershuisje zijn hersteld en geconsolideerd. Zeven jaar en 34 vergunningen later is het monumentale fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie omgebouwd naar een educatief Geofort. Het prachtige fort biedt nu speelse en spannende mogelijkheden om zowel het rijke ‘geo-verleden’ van Nederland als de indrukwekkende geo-innovaties van het heden te presenteren aan de buitenwereld.

Na het overtuigen van Staatsbosbeheer, de eigenaar van het fort, dat dit de perfecte locatie zou zijn om kinderen kennis te laten maken met natuur door het gebruik van spannende geotechniek hebben Willemijn en Bart besloten om er ook te gaan wonen met hun gezin.

Succesfactoren en verbeterpunten

  • Willemijn en Bart hadden goed voor ogen wat ze met het Fort wilden gaan doen. De Raad van Advies die ze formeerden, het bedrijfsplan dat ze opstelden, het bestemmingsplan, de erfpacht van Staatsbosbeheer, de financiering en de verbouwing die ze uiteindelijk rond kregen, het was ze allemaal niet gelukt als niet vast hadden gehouden aan hun idealen.
  • Het vermogen om te zoeken naar creatieve oplossingen is goed op de proef gesteld.
    De gemeente en de Rijksdienst wilden het aangelegde doolhof eerst niet omdat deze te zichtbaar zou zijn. Op basis van historische kaarten is er besloten om de oude, hoge wallen terug te brengen waardoor het doolhof niet zichtbaar was voor anderen.
    Ook ambtenaren droegen creatieve oplossingen aan. Met het plaatsen van een meidoornhaag moest bijvoorbeeld voorkomen worden  dat kinderen het water in konden rollen. Helaas mocht deze niet geplant worden omdat er nog geen landschapsherstelplan was. De ambtenaar kwam met de suggestie om hem verticaal op te stellen omdat dit wel mogelijk was zonder dit plan.
  • Door van het hele herbestemmingstraject een spel te maken werd de realiteit van het  bureaucratisch woud veel minder frustrerend. In level 13 van hun eigen spel maakten zij kans om onderdeel te worden van een eenmalige grootschalige investeringsimpuls van de provincie Gelderland. Dit is het enige level dat ze nooit hebben gehaald. De provincie koos voor andere projecten op het gebied van infrastructuur en stedenbouw. Level 15 werd het level waarin ze een museumstatus hebben behaald. Met deze status kunnen bezoekers nu ook met een museumjaarkaart naar binnen.

Financiering

Om het benodigde kapitaal bij elkaar te krijgen was hulp van sponsoren noodzakelijk. Door geringe animo voor techniek en technische opleidingen hebben bedrijven grote moeite met het vinden van goed personeel. Het plan om kinderen in een spannende omgeving op een aantrekkelijke manier kennis te laten maken met de wereld van geo-ict sprak ondernemingen dan ook aan. Sponsoren hebben verschillende opties om hun bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het fort. Zo kan een gebouw of een zaal geadopteerd worden. Ook kan er geïnvesteerd worden in kavels met of zonder bouwwerken.

Daarnaast kwamen de provincie en het Rijk gezamenlijk met 5 miljoen euro over de brug.

In 2011, toen de crisis al ruim een jaar aan de gang was, werd er een fors krediet verstrekt van de Rabobank. Een laagrentende lening van het Nationaal Restauratiefonds trok de coöperatieve bank over de streep.

Contact en links

Bent u benieuwd naar wat GeoFort allemaal te bieden heeft?
Neem dan eens een kijkje op hun site: www.geofort.nl

Bouwjaar
1879
Architect (transformatie)
Verlaan & Bouwstra architecten
Eigenaar
Stichting GeoFort
Betrokken partijen
Staatsbosbeheer (de grond is door hen in erfpacht gegeven)
Provincie Gelderland
Brakel Atmos B.V.
Aannemingsbedrijf Nico de Bont B.V.
Marx & Steketee Architecten
DS Landschapsarchitecten
Organisatie
Stichting GeoFort
Tijdelijk / permanent
Permanent
Monumentnummer
523124
Extra informatie

Nieuwe functie: Educatieve attractie op het gebied van cartografie en navigatie.

In 2012 heeft GeoFort het Restauratiefonds-compliment in ontvangst mogen nemen.

Google map of Geo-fort, Herwijnen