Adres

Diemerzeedijk 27 1095 KK Amsterdam Nederland

Monumentstatus
Rijksmonument
Transformatiejaar
2014
Oude functie
Vergaderruimte
Nieuwe functie
Kantoor
Vergader- en evenementenlocatie

Wie over de A10 bij Amsterdam-Oost rijdt, ziet het ‘Gemeenlandshuis van den Zeeburg en Diemerdijk’ boven de Diemerzeedijk uitsteken. Ruim 250 jaar werd het door het Hoogheemraadschap gebruikt om te vergaderen over de dijk, die het gebied van Amsterdam tot Muiden beschermde tegen het water van de Zuiderzee. Sinds 2008 is het gebouw in het bezit van Vereniging Hendrick de Keyser, die bijzondere architectuur wil behouden.

Een geschikte bestemming en exploitatie bieden een monument toekomstperspectief. Het Gemeenlandshuis wordt sinds de restauratie verhuurd als kantoorruimte. Ook zijn de grote zalen beschikbaar voor vergaderingen, recepties en feesten.

Voor een succesvolle exploitatie moet het monument in al zijn kwaliteiten overtuigend zijn en is het belangrijk dat de energiekosten beheersbaar zijn. Het Gemeenlandshuis dient als pilot: in hoeverre zijn verregaande duurzaamheidsmaatregelen mogelijk voor monumenten?

Succesfactoren

  • Bij de restauratie van het Gemeenlandshuis zijn duurzaamheidsmaatregelen en ‘traditioneel’ werk succesvol gecombineerd. De historische zalen en het stucwerk zijn voorzichtig gerestaureerd. De historische indeling van het gebouw is hersteld met als bijzonder onderdeel het terugbrengen van een ‘insteekverdieping'.
  • Met behulp van duurzame investeringen kan het pand nu voor 95 procent in zijn eigen energiebehoeften voorzien.

Duurzaamheid

Verduurzamen moet gebaseerd zijn op de eigenschappen van een monument.  De intentie om van het Gemeenlandshuis een passief gebouw te maken is er nooit geweest. Een gebouw dat volledig is geïsoleerd en waar geen warmte meer verloren gaat, zou door de grote raampartijen een te ingrijpende en kostbare opgave zijn voor dit monument. Zelf stroom en warmte opwekken is een actieve vorm van duurzaamheid dat veel beter past bij dit gebouw.

De grootste troef van het Gemeenlandshuis is het authentieke watervat in de kelder. Hierin wordt nu warm water opgeslagen. Daarbij wordt via de nieuwe funderingspalen gebruik gemaakt van aardwarmte en via zonnecollectoren van de zon. Middels vloerverwarming en convectoren wordt het hele gebouw van deze warmte voorzien. In de zomer worden het buffervat en de leidingen juist gebruikt voor het koelen van het gebouw.

Waar mogelijk is het gebouw geïsoleerd. Er is gebruik gemaakt van een geïsoleerde betonnen funderingsplaat en een isolatielaag op de zoldervloer.

Een intelligent gebouwbeheersysteem voorkomt onnodig energieverbruik. Het systeem bepaalt per ruimte hoeveel er moet worden verwarmd, geventileerd en of het licht aan of uit moet. Dat gebeurt aan de hand van CO2-waardes en de in-of uitschakeling van het alarm. Het platte dak met zonnecollectoren en –panelen, de zonneboilers op zolder en de ledverlichting door het hele gebouw maken de duurzaamheid compleet.

Contact en links

Wilt u meer over de duurzaamheidsmaatregelen in het Gemeenlandshuis te weten komen? Kijk voor meer informatie op de website van Hendrick de Keyser.

Bouwjaar
1727
Architect (origineel)
Cornelis van der Does
Eigenaar
Vereniging Hendrick de Keyser
Betrokken partijen
Provincie Noord-Holland
Hoogheemraadschap Amstel
Gooi en Vecht
Amsterdams Investeringsfonds van de Gemeente Amsterdam
Dinamo Fonds
Stichting Gansoord
Prins Bernhard Cultuurfonds
M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting
Bredius-Stichting
BankGiro Loterij
Gebruiksoppervlakte
665m²
Tijdelijk / permanent
Permanent
Monumentnummer
878
Google map of Gemeenlandshuis, Amsterdam