Adres

Gasgracht 3 7941 KG Meppel Nederland

Monumentstatus
Gemeentelijk monument
Transformatiejaar
2008
Oude functie
Fabriek
Nieuwe functie
Creatieve industrie
Horeca
Multifunctioneel gebruik

De Gasfabriek was een uitgeleefd en afgedankt gebouw. De nieuwe doelstelling van de Gasfabriek was om huisvesting te bieden aan startende ondernemers in een creatieve kenniseconomie. De herbestemming van de karakteristieke Gasfabriek heeft ervoor gezorgd dat een stukje historie weer zichtbaar is in Meppel. Daarnaast is het nu een creatieve en dynamische plek die op veel mensen en bedrijven een bijzondere aantrekkingskracht heeft.

Metamorfoses

De Gasfabriek was een uitgeleefd en afgedankt gebouw. Nadat de fabriek haar oorspronkelijke functie verloor, heeft zij nog dienst gedaan als brandweerkazerne, werkplaats, energiebedrijf en kantoor voor de gemeentewerken. Dat was duidelijk te zien aan het interieur. De gemeente had de grote en indrukwekkende ruimten opgedeeld in kleine hokjes die waren afgedekt met systeemplafonds. Ondanks deze gebruiksmetamorfoses was de ziel nog duidelijk voelbaar in de fabriek. Deze had duidelijk de potentie om haar positie in de stad terug te winnen. 

Kennisfabriek

De nieuwe doelstelling van de Gasfabriek was om huisvesting te bieden aan startende ondernemers in een creatieve kenniseconomie. Deze doelstelling is ook bereikt. Ondernemers krijgen in de fabriek de kans om zich te ontwikkelen en gelijkgestemden te ontmoeten. Ook kunnen zij samen kennis en ervaringen delen en hun netwerk uitbreiden. Naast B+O hebben meerdere bedrijven zich gevestigd in de Gasfabriek: een fotostudio, een advocatenkantoor, een communicatiebureau, een interieurzaak, een stadswerkplaats, een uitgeefpunt van kranten en tijdschriften, nog een architectenbureau, een adviesbureau op het gebied van inrichting en beheer van grond, water en groen, een projectontwikkelaar, een detacheringsbureau voor net-afgestudeerden, een constructeur en een adviesbureau op het gebied van managementadvies en -ondersteuning. In de toekomst zullen nog andere bedrijven zich aansluiten bij de kenniscultuur van de Gasfabriek.

De bundeling van bedrijven geeft synergie en energie in de Gasfabriek en laat de ondernemers met elkaar binden en verbinden. Hier heb je, ongeacht de omvang van de onderneming, de uitstraling van een groot bedrijf.  Een plekje in dit bijzondere gebouw is voor iedereen toegankelijk want alle kosten en faciliteiten worden gedeeld. Winst maken is niet het uitgangspunt van de Gasfabriek. De vergaderruimten en het zuiveringslokaal zijn voor een zachte prijs te huur en de gezonde lunch wordt tegen kostprijs geserveerd. Om de gemeenschapszin te vergroten, krijgen de ondernemers de gelegenheid om de lunch en koffiepauzes gezamenlijk te nuttigen. 

Duurzaamheid 

Bij de herstructurering is op meerdere manieren rekening gehouden met duurzaamheid. In de eerste plaats is de keuze gemaakt om een nieuwe invulling te geven aan de Gasfabriek, in plaats van deze te slopen of nieuw te bouwen. Daarnaast is er veel gebruik gemaakt van glas, zodat overdag op veel plaatsen geen kunstlicht hoeft te branden. Het pand wordt verwarmd door vloerverwarming in plaats van radiatoren. Vloerverwarming hoeft maar tot 30 graden verwarmd te worden, terwijl radiatoren pas vanaf zeventig graden voldoende warmte afgeven. Het water voor de vloerverwarming wordt verwarmd door een houtkachel. De kachel wordt gestookt met sloophout en afval.
Ook de balansventilatie met warmteterugwinning zorgt voor energiebesparing. Verder zijn er in het gebouw geen onnodige afwerkingen te vinden, zoals systeemplafonds en gipsen wandjes. Er is zo min mogelijk gebruik gemaakt van materiaal.
Doordat de ruimtes flexibel zijn in te delen, hoeven er bij uitbreiding of veranderingen binnen de bestaande bedrijven slechts geringe verbouwingsmaatregelingen worden genomen.
 
Het monumentale karakter van de Gasfabriek is zoveel mogelijk behouden. De elementen die zijn toegevoegd aan het interieur hebben een industrieel karakter. De ruimtes zijn open en transparant gelaten. Op de tweede verdieping is er voor gekozen om de gangwanden te bekleden met glas zodat de structuur van het dak zichtbaar blijft. 

Ontwikkeling

Het pand is weer een levendig en bruisend onderdeel van de stad. Mensen waarderen dat het gebouw weer in ere is hersteld en komen regelmatig binnenlopen om een kijkje te nemen. Het karakteristieke en sfeervolle ‘Zuiveringshuis’ is bijvoorbeeld voor iedereen toegankelijk (zie foto). 
Nog steeds is de Gasfabriek volop in ontwikkeling. In 2012 wordt er een grandcafé geopend en wordt het plein aan de voorkant heringericht. De herbestemming van het karakteristieke pand heeft er voor gezorgd dat een stukje historie weer zichtbaar is in Meppel. Daarnaast is het nu een creatieve en dynamische plek die op veel mensen en bedrijven een bijzondere aantrekkingskracht heeft. De Gasfabriek heeft zijn trots teruggekregen.

Meer informatie

Het project Gasfabriek Meppel was genomineerd voor de Drentse Architectuurprijs 2011 en won de tweede prijs. 

Contactpersoon: Arnoud Olie

Bouwjaar
1861
Architect (transformatie)
Arnoud Olie
Eigenaar
Arnoud Olie
Betrokken partijen
Bureau B+O Architecten B.V.
Organisatie
Bureau B+O Architecten
Google map of Gasfabriek, Meppel