Adres

Oostermaatsdijk 5 7434 PL Lettele Nederland

Monumentstatus
Gemeentelijk monument
Transformatiejaar
2010
Oude functie
Jachtterrein
Landgoed
Nieuwe functie
Wonen met zorgfunctie

Erve Oostermaet stamt uit 1924. Het was oorspronkelijk een landgoed met een jachtterrein. Stichting IJsellandschap zocht als eigenaar van de opstallen naar nieuwe mogelijkheden om landelijke huisvesting aan te bieden voor verstandelijk gehandicapten. De boerderij is inmiddels getransformeerd en er zijn twee nieuwe houten woonschuren gebouwd. Het complex voorziet in twaalf studio’s en voorzieningen voor gemeenschappelijke activiteiten.

Opgave

In het ontwerp kwamen de gemeenschappelijk ruimtes in de oude boerderij. Twaalf eenpersoonsappartementen zouden in twee nieuwe gebouwen worden gerealiseerd. Hiertoe moesten de oude - monumentale - schuren worden gesloopt.

Aanpak

In 2009 is de bouw van start gegaan. De oude boerderij is altijd bewoond geweest en verkeerde daardoor in redelijke staat. Toch is er het nodige nog aan verbouwd. Het glas is vervangen door Ruysdael glas, dat is speciaal isolatieglas. De rietenkap is dankzij een subsidie volledig gerestaureerd. De houtconstructie van de boerderij is gebint. Ook de oude stal is opgeknapt voor buitenactiviteiten rondom de boerderij.

Bijzonder bij de bouw van de schuren is de toepassing van duurzame producten en technieken. Het hout voor de gevels komt van bomen uit de omliggende bossen en is volgens natuurlijk procedé gedroogd. Door de toepassing van een systeem met warmte- en koudeopslag in combinatie met een balansventilatie, wordt een verlaging van de Energie Prestatie Norm van 20% behaald.

Financiering

Het project is geheel gefinancierd met vreemd vermogen. Voor het project zijn twee subsidies verkregen. De ene subsidie is verkregen voor het vervangen van de rietenkap, en de andere is verkregen vanuit de provincieregeling 'Bouwimpuls' voor ruimten voor gehandicapten.

Succesfactoren

  • Er was goed contact tussen IJssellandschap en de gemeente Deventer en een goede samenwerking tussen IJssellandschap, de JP van der Bent stichting en Woonbedrijf Ieder1.
  • De huurder de JP van der Bent stichting is al vanaf het begin betrokken geweest bij het plan.
  • De financiële afspraken stonden al in een vroeg stadium vast.
  • Alle partijen hebben met plezier aan het project gewerkt. Het resultaat is uiteindelijk beter dan van tevoren gedacht werd. 

Valkuilen

  • Echte valkuilen heeft het project niet gekend. Wanneer het bouwteam nog eerder bij het project was betrokken hadden de ontwerpkeuzes nog beter op de kosten afgestemd kunnen worden.
  • De aannemer mag meer verantwoordelijkheid krijgen in de exploitatie. 

Contact

Woonbedrijf Ieder1
www.ieder1.nl 
T 088 1110111
E secretariaatvastgood@ieder1.nl
Contactpersoon: Carin Hemeltjen

Bouwjaar
1924
Architect (origineel)
Franz Ziegler
Eigenaar
Woonbedrijf Ieder1
Betrokken partijen
Jansman
JP van der Bent stichting
IJssellandschap
Organisatie
BOEi
Gebruiksoppervlakte
1766m²
Tijdelijk / permanent
Permanent
Gebruiker(s)
Verstandelijk gehandicapten
Aantal eenheden (kamers/appartementen/werkunits)
12
Google map of Erve Oostermaet, Lettele