Adres

IJsselkade 13 7001 AN Doetinchem Nederland

Monumentstatus
Gemeentelijk monument
Transformatiejaar
2011
Oude functie
School
Nieuwe functie
Horeca
Kantoor
Multifunctioneel gebruik
Wonen

Aan de rand van de oude binnenstad van Doetinchem, aan de Oude IJssel, is het Brewinc - de voormalige Algemene Technische School (ATS) die tussen 1952 en 1964 is gebouwd - getransformeerd tot een Cultuurcluster, woningen en een parkeergarage. Daarnaast worden er nog twee nieuwe gebouwen gebouwd op het huidige parkeerterrein van 't Brewinc. In het ene pand komen zorgwoningen, het andere wordt een zogenaamde woonfabriek met appartementen. Deze zullen in verschillende fases worden gerealiseerd. Naar verwachting zal het gehele plan eind 2012 opgeleverd worden.

Het Cultuurcluster bestaat uit onder meer een bibliotheek, het Streekarchief (inclusief archiefdepot), het Staring Instituut, bijbehorende kantoorfuncties en een grand café. Het Streekarchief is compleet nieuw gebouwd tussen het voormalige hoofdgebouw van de school langs de Missetstraat-IJsselkade en de voormalige gymzalen.

Wij hebben de nieuwe gevel van het archiefgebouw vormgegeven als een opengeslagen boek. In het gevelvlak is een groot display opgenomen die –als eigentijdse informatiedrager- gebruikt wordt om activiteiten in het Cultuurcluster te tonen. Onder het opengeslagen boek bevindt zich de hoofdentree van het gebouw. Vanuit de grote entreehal zijn alle publieksfuncties ruimtelijk zichtbaar en met trap en lift te bereiken. Op de begane grond bevind zich de Biliotheek en het grand café, op de eerste verdieping de studiezaal van het Streekarchief.

Vanuit de entreehal is er een doorzicht naar twee rijen industriële shedgebouwen - die in de school werden gebruikt als praktijkruimtes-. In deze sheds is een parkeergarage gerealiseerd met daarboven starterswoningen. Het totale ensemble van gebouwen is gesitueerd in een grote stadstuin.

Projectbeschrijving op de website van Op ten noort blijdenstein.

Bouwjaar
1952
Architect (transformatie)
Op ten noort blijdenstein, Lars Zwart
Eigenaar
Particulieren
Betrokken partijen
Koopmans, Wam & van Duren
Organisatie
Architect
Google map of Brewinc Cultuurcluster, Doetinchem