Opgave
In het historische centrum van Coevorden, aan de Citadelgracht en vlakbij het kasteel Coevorden, ligt het voormalige Arsenaal. Het eerste Arsenaal is begin 1600 gebouwd, maar de tegenwoordige gebouwen dateren van ca. 1626. Het Arsenaal is gebouwd voor de opslag van o.a. wapens en munitie en heeft verschillende benamingen gehad: Ammunitiehuys, Magazijn van de Generaliteit en Tuighuis.
In 1850 is het Arsenaal verkocht waarna er verschillende nieuwe gebruikers in het gebouw gehuisvest zijn. Nadat de firma Scholten en Zonen er lijnzaadkoeken, lijnolie en lijnmeel produceerde in de periode tot 1915 is het Arsenaal verkocht. De levensmiddelengroothandel Feijen vestigde zich er. Ook werd het Arsenaal nog gebruikt voor opslag van graan door de Centrale Handels Maatschappij. In de periode 1974-1976 is het gebouw gerestaureerd. Op 1 oktober 1979 opende het Stedelijk Museum Coevorden officieel zijn deuren in het Arsenaal.
Coevorden heeft als voormalige vestingstad een eigen geschiedenis. De gemeente heeft daarom besloten de stadskern te restaureren en te herstellen. Tegen deze achtergrond is besloten om het museum om te bouwen tot Erfgoedhuis.
Aanpak
Tot begin 2012 huisvestte de bibliotheek en het Stedelijk Museum in het voormalige arsenaal van Coevorden. Vanwege de verbouwing van het Arsenaal is de bibliotheek tijdelijk verhuisd naar de voormalige synagoge en muziekschool aan de Kerkstraat. De collectie van het museum is zorgvuldig ingepakt en grotendeels opgeslagen in een aparte ruimte bij Defensie aan het Coevorderkanaal.
Na een aanbesteding hebben vijf partijen zich ingeschreven. De inzendingen zijn door een beoordelingscommissie beoordeeld op doorlooptijd, ervaring met rijksmonumenten en op prijs. Geveke Groningen is als beste uit de bus gekomen.
De huidige gebruikers vinden sinds juni 2013 opnieuw hun onderdak in het voormalige arsenaal, maar daarnaast biedt het erfgoedhuis ook onderdak aan de historische vereniging ‘Stadt en Heerlickheydt Covorden’ en de stichting Toeristisch en Recreatief Coevorden. Het museum is omgebouwd tot stadsbelevingscentrum, is veel ruimer van opzet en er wordt veel gedigitaliseerd getoond.
Ontwerp
Hoofdvorm & interieur
Het complex bestaat uit vier gebouwen. Het pakhuis met nummer 2 (monumentnummer 11486) is een overblijfsel van het arsenaal, maar de gevel is gewijzigd. Aangrenzend de twee pakhuizen met nummer 4 en 6 (monumentnummer 11485), ook overblijfsel van het arsenaal uit ca. 1626.
In het getransformeerde Erfgoedhuis is een centrale balie en een gemeenschappelijke entree gerealiseerd. Aan de rechterzijde bevinden zich de ruimten voor Tourist Info Drenthe en de historische vereniging. Ook is er een lees- en internetcafé ingericht met allerhande info over Coevorden. De bibliotheek is zowel op de begane grond als op de eerste verdieping gevestigd, waardoor bezoekers ook in contact komen met het museum, gevestigd op de eerste en tweede etage. Op de tweede verdieping is een speciale kinderafdeling ingericht, bevindt zich het depot en is een ruimte voor wisselende exposities.
Financiering
Er is 1,2 miljoen euro geïnvesteerd. Een bedrag van € 350.000 komt uit Europese Fondsen. De provincie Drenthe draagt € 250.000 bij. Uit diverse fondsen is er geput en het resterende bedrag is voor rekening gekomen van de gemeente Coevorden.
Succesfactor
Hoewel er ruimte moest worden ingeleverd, zijn de gebruikers meer dan tevreden over de samenwerking tot nu toe. De Magisch Drenthe bustour van Tourist Info start nu bijvoorbeeld ook vanaf het Arsenaal. Toeristen halen binnen een kaartje en nemen even een kijkje. Tourist Info biedt dan ook samen met het museum arrangementen aan.
Meer informatie
- De officiële website van Het Arsenaal Coevorden en de websites van de gebruikers:
- Stedelijk Museum Coevorden
- openbare bibliotheek Coevorden
- stichting Toeristisch en Recreatief Coevorden (ToReCo)
- De website van de architect: KAW architecten en adviseurs en de interieurarchitecten:
- Artikel: ‘Arsenaal aanwinst voor stad’, op de website Coevordenhuisaanhuis.nl (22 juni 2013).
- Artikel: ‘Trots gevoel na opening Het Arsenaal’, door Kristian Elders in de Krant van Coevorden (21 juni 2013).
- Artikel: ‘Collectie museum wordt ingepakt’, op de website Coevordenhuisaanhuis.nl (20 februari 2012).
- Artikel: ‘KAW wint selectie Erfgoedhuis Coevorden’, op de website van DeArchitect (27 mei 2011).
- Nieuwsbericht: ‘Project Erfgoedhuis Coevorden gaat van start’, op de website van de gemeente Coevorden (1 juni 2010).