Sint-Joris Amersfoort

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft alle landelijke en provinciale subsidies en stimuleringsmaatregelen voor religieuze gebouwen op een rijtje gezet op de website van Toekomst Religieus Erfgoed.

Subsidies en stimuleringsmaatregelen voor verduurzaming zijn essentieel

Investeringen, of het nu gaat om advies van deskundigen of daadwerkelijke werkzaamheden, vragen vaak een initiële uitgave met een mogelijk latere rendement. Gelukkig zijn er diverse regelingen en subsidies beschikbaar om deze investeringen te verlichten en de terugverdientijd te verkorten. Soms is het zelfs mogelijk om gelijktijdig aanspraak te maken op verschillende vormen van ondersteuning.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed maakte een overzicht van alle mogelijke subsidies en stimuleringsmaatregelen voor religieuze gebouwen, zelfs wanneer deze niet langer voor religieuze doeleinden worden gebruikt. En, los van de terugverdientijd, profiteren de (voormalige) kerkgebouwen, kloosters en pastorieën vanaf dag één al van de investering in duurzaamheid.

Lees alles over de herbestemming van kerken in ons whitepaper:

Herbestemmen van kerken: maak gebruik van het unieke karakter

 

Ondanks hun uitgesproken karakter blijken kerken tot verrassend verschillende functies getransformeerd te kunnen worden. Eén eigenschap behouden zij vaak ook na herbestemming: hun belangrijke functie voor de omgeving. Wat zijn de succesfactoren voor een kansrijke herbestemming?

Download 

Laat u inspireren door meer dan 50 verschillende verhalen: herbestemmingen van religieuws erfgoed. 

Kijk hier