Restauratiefonds compliment

Voor de restauratie en herbestemming van de oudste herenboerderij in de Hoeksche Waard, de Mariënhof, ontvingen Esther en Marcel Quartel 30 juni het Restauratiefonds Compliment. Kees-Jan Dosker, directeur van het Nationaal Restauratiefonds, sprak bij de overhandiging van het compliment zijn waardering uit voor het doorzettingsvermogen van Esther en Marcel. 

Jarenlang was het onzeker of de boerderij die al sinds de jaren ’70 leegstond gered kon worden. De familie Quartel kwam na een ruilverkaveling begin jaren zeventig terecht op de Mariënhof in de Hoeksche Waard. Het rijksmonumentale herenhuis op hun erf voelde voor hen lange tijd als last. Totdat zoon en opvolger Marcel Quartel en zijn vrouw Esther opeens oog kregen voor dit unieke pand. Van een last werd het een uitdaging, waar ze beiden enthousiast de schouders onder zetten. De eerste plannen startten ongeveer 10 jaar geleden. Door de inzet van betrokken partijen, waaronder de herbestemmingscommissie van Pieter van Vollenhoven, stichting Landelijk Erfgoed Hoekse Waard en de provincie Zuid-Holland is de boerderij behouden gebleven. Het is nu een ontmoetingsplek met eindeloos veel mogelijkheden. 

Omdat een positieve uitkomst van het lange traject niet altijd zeker is geweest is het behoud van de boerderij in de eerste plaats te danken aan Esther en Marcel Quartel. Met hun doorzettingsvermogen, creativiteit en inventiviteit is een stukje agrarisch erfgoed weer springlevend gemaakt. Naast hun bedrijf Weiderund en de boerderijwinkel komen er nu mensen op het erf om te genieten van de rust, te vieren of te overleggen. 

“Esther en Marcel mogen ontzettend trots zijn op wat zij hebben bereikt voor boerderij Mariënhof in Westmaas. Vanuit onze betrokkenheid bij hun project weten wij dat er ook slapeloze nachten aan deze prachtige herbestemming voorafgegaan zijn. Daarom reik ik met een groot genoegen namens alle collega’s van het Restauratiefonds het Compliment aan hen uit”, aldus Kees-Jan Dosker. 

Het Nationaal Restauratiefonds reikt het compliment jaarlijks uit aan initiatiefrijke mensen, die een impactvolle bijdrage leveren aan het in stand houden van monumenten. In 2020 bestaat het Restauratiefonds 35 jaar en daarom reikt het Restauratiefonds in dit kroonjaar een aantal extra complimenten uit aan personen of organisaties die in de afgelopen jaren van grote betekenis zijn geweest voor het streven naar springlevende monumenten.