Broerenkerk Zwolle (© RCE Wouter van der Sar)
Broerenkerk in Zwolle - 19 februari 2024

Het Oversticht streeft al meer dan 95 jaar naar een fijne leefomgeving voor iedereen. Door te inspireren, signaleren, samen te realiseren, bouwen zij aan prachtige, duurzame plekken. Zij laten de omgeving spreken.

Het Oversticht organiseert nu een "Kerkenspreekuur" in Zwolle voor eigenaren van een Overijssels religieus gebouw, die nadenken over de toekomst van hun gebouw. Tijdens het spreekuur spart u met adviseurs over prille ideeën of al concrete plannen.

Het kan gaan over verduurzamen, herbestemmen, aanpassen voor meervoudig gebruik of over onderhoud en restauratie. Waar moet je beginnen? Wat is belangrijk om over na te denken? Wie kan daarbij helpen? U krijgt adviezen en hebt alle ruimte om vragen te stellen. De insteek is praktisch.

Klik hier voor meer informatie.

 

 

Wilt u nog meer lezen over herbestemmingen van religieus erfgoed in de provincie Overijssel?

Inspiratie voor herbestemde kerken in Overijssel

Sint Jozefkloster in Deventer, een katholiek klooster uit de jaren ’50 werd door One Architecture op 'protestantse' wijze getransformeerd tot gezondheidscentrum. Met enerzijds radicale, anderzijds historiserende ingrepen is de oorspronkelijke architectuur zichtbaar gemaakt en versterkt. De architect was niet alleen ontwerper, maar ontwikkelde een complete business case; dankzij de integrale aanpak kon het gebouw op een rendabele manier herontwikkeld, en aldus behouden blijven. Lees hier.

De Broerenkerk in Zwolle, al langere tijd niet meer in gebruik als kerk, is onlangs opgeleverd als boekhandel. Boekhandel Waanders krijgt een nieuwe dimensie in het rijksmonument: een totaalbeleving van media, kunst en cultuur. Lees hier. 

 

 

Voor u als herebestemmer van religieus erfgoed makten wij een whitepaper:

Herbestemmen van kerken: maak gebruik van het unieke karakter

Wij maakten een whitepaper voor u. Ondanks hun uitgesproken karakter blijken kerken tot verrassend verschillende functies getransformeerd te kunnen worden. Eén eigenschap behouden zij vaak ook na herbestemming: hun belangrijke functie voor de omgeving. Wat zijn de succesfactoren voor een kansrijke herbestemming?

Lees het hier.