Beëindiging steunpakket Opengestelde Monumenten
Nationaal Restauratiefonds - 25 augustus 2021

Sinds de uitbraak van Covid-19 ondersteunen wij eigenaren van publiekstoegankelijke rijksmonumenten met de Opengestelde Monumenten-Lening. Hiermee wordt de lockdown periode zonder inkomsten overbrugd. Naar verwachting zet het kabinet de huidige steunpakketten per 1 oktober 2021 stop. Om aanvragen zorgvuldig in behandeling te kunnen nemen geldt een uiterste indieningsdatum van 1 september. Mocht het coronavirus toch weer zodanig oplaaien dat maatregelen nodig zijn, dan zal het kabinet opnieuw bekijken of er steun nodig is en in welke vorm.  

In 2020 is de lening ontwikkelt door het ministerie van OCW in nauwe samenwerking met het Restauratiefonds en de Federatie Instandhouding Monumenten. Met als doel om eigenaren van publiekstoegankelijke rijksmonumenten zoals musea, horeca, kerken, winkels, evenementenlocaties et cetera te ondersteunen en het toekomstig onderhoud te borgen. Vanaf 1 juli 2020 maakten ruim 50 monumentenorganisaties gebruik van de overbruggingsfaciliteit. Hiermee is een groot aantal, vaak iconische, monumenten ondersteund waaronder de Pieterskerk in Leiden, het Olympisch stadion, Kinderdijk, Museum het Rembrandthuis, Panorama Mesdag en de Beurs van Berlage.  

Olympisch stadion + Kinderdijk

Carla de Groot, directeur Olympisch Stadion: “Wij hebben altijd ons beleid erop gericht om een potje te maken voor slechtere tijden. Die slechtere tijden waren zeker aangebroken en in het kader daarvan is het heel fijn dat het Nationaal Restauratiefonds de mogelijkheid heeft geboden om een lening aan te gaan die het onderhoud garandeert.” 

De lening is er voor alle organisaties en bedrijven die eigenaar zijn van een (voor het publiek opengesteld) rijksmonument. Monumenteigenaren stellen met de lening het behoud van hun pand ook na de coronacrisis veilig. Zo blijft het cultureel erfgoed in Nederland behouden. De achtergestelde lening kent gunstige voorwaarden. Zo mag een eigenaar er 15 jaar over doen om af te lossen, is de rente 1% en de eerste drie jaar zijn aflossingsvrij. Aanvragen kan nog tot 1 september 2021. 

 

Meer informatie leest u hier.