Dongecentrale - Foto:BOEi
BOEi - 06 november 2019

Precies 100 jaar na de ingebruikname in 1919 begint de Dongecentrale in Geertruidenberg aan een tweede leven. Het dienstgebouw uit 1951 is herbestemd tot kantoorgebouw.

Vanaf de ingebruikname vervulde de Dongecentrale een belangrijke rol in de industrialisering van Noord-Brabant. Met een groot net aan hoogspanningsleidingen werden Brabantse bedrijven en woningen voorzien van elektriciteit. In de loop der jaren is het grootste deel van de elektriciteitsproductie overgenomen door de vlakbij gelegen Amercentrale.

De Provincie Noord-Brabant en BOEi werken gezamenlijk aan de herbestemming van het industriële complex langs de Donge. De oplevering van het kantoorgebouw is een eerste mijlpaal waarbij het interieur en kleurenschema uit de jaren ’50 als leidraad zijn genomen.

Sylvia Pijnenborg, adjunct-directeur BOEi: “Wij troffen in 2012 het oude logboek van de centrale aan waarin als laatste stond geschreven: centrale uitgeschakeld, pand gesloten. Dat logboek kan door deze herbestemming weer open. We voegen een nieuw hoofdstuk toe aan het verhaal van dit monument, waarbij een gezonde exploitatie het uitgangspunt is.” 

Erik van Merrienboer, gedeputeerde Provincie Noord-Brabant: “De Dongecentrale is een inspirerende locatie, waar je kunt zien hoe je in een prachtig erfgoedcomplex heel goed nieuwe bestemmingen kunt realiseren. Hier is dat een kantoorgebouw. Dat is een mooi voorbeeld van hoe we in Brabant leegstand aanpakken.”

Op zaterdag 9 november tussen 10.00u en 17.00u worden de deuren geopend voor het publiek. In de voormalige elektriciteitscentrale wordt deze dag een Open Monumentendag Special gehouden.