Roosvenster Antoniushoeve
Voordekunst - 09 oktober 2020

‘Een eerbetoon aan de schoonheid van cultureel erfgoed’. Zo noemen kunstenaar Mathilde de Vriese en redacteur Sonja van der Valk op Voordekunst, het platform voor crowdfunding in de creatieve sector, hun project Met dank aan jou. Antoniushoeve.

Het verleden van de Antoniushoeve, een boerderij die in 2003 dankzij de inwoners van Duivendrecht een rijksmonument werd, en de wijze waarop de huidige bewoners het monument een nieuwe toekomst geven, inspireerden hen de vele en verschillende verhalen die er over die boerderij te vertellen zijn, samen te brengen. Op een website, maar ook in een klassieke kaartenbak, zo een die je vroeger in bibliotheken zag. Elk van de daarin verzamelde kaarten vertelt, in woord en beeld, een van de vele verhalen.

De Antoniushoeve is een typische Noord-Hollandse T-boerderij, en behoort tot het zogenaamde voerdeeltype. De boerderij spiegelt de boerderij aan haar rechterkant, oorspronkelijk Sophia’s hoeve, nu Wintershoven, en vormt met de kerk aan de linkerkant, een voor Duivendrecht typerend historisch ensemble. Dat cultureel erfgoed werd door met name de Stichting Oud-Duivendrecht met hand en tand verdedigt. Een jong paar, Lot Sternheim en Jamie Bedford, zij uit Amsterdam, hij uit Engeland, knapte de boerderij op - met steun van het restauratiefonds.  Hun droom: de gebouwen en het land geschikt maken om er een gemeenschap van jonge, internationale professionals een thuis te bieden. Dat is gelukt. Op de Antoniushoeve wordt gewoond in een vorm die een alternatief vormt voor het in je eentje in een veel te klein en te duur appartement wonen: een huis delen, hier zelfs een stuk land met moestuin, en voor elkaar zorgen.

De kaartenbakken komen te staan in publieke ruimtes zoals bibliotheken, restaurants en gemeentehuizen, allereerst in Duivendrecht, maar ook daarbuiten. Kaartenbakken en website worden uitgevoerd in een Nederlandse en Engelse versie.  Een reeks van de kaarten uit de kaartenbak worden daarnaast op gewoon papier geprint, en als tegenprestatie aangeboden op de Voordekunstpagina Met dank aan jou, Antoniushoeve